mediActivista

 

Nieuws, Cultuur, Antwerpen -

Twintigers trappen Sfinks Mixed 2010 af

Twee jonge gasten hebben de eer om Balkangrootmeester Goran Bregovic in te leiden en af te sluiten met een multiculturele dj-set. Hoewel ze nog maar 20 en 21 zijn, staan Sander Steel en Kobe Leestmans deze zomer al op de grote festivals. Roma- en Balkanmuziek vormen de basis van hun werk. De jongens wonen op een steenworp van het Sfinks Festival, hun thuisbasis.

zaterdag 31 juli 2010 00:06
Spread the love

Nee, Sfinks Mixed hanteert niet het motto ‘eigen volk eerst’. Ze programmeren gewoonweg lokaal talent dat de spits van het festival mag afbijten. Hun naam: Tsiganisation Project

Grootgebracht op het festivalterrein

Sander Steel (21) en Kobe Leestmans (20) wonen in een straal van één kilometer rond het terrein. Ze zijn dus haast opgegroeid op Sfinks. Al van kindsbeen aan zakten de jongens met hun ouders af naar het festival. Ze kwamen er in contact met diverse muziekgenres, maar vooral Balkan- en Roma-muziek trok hen aan. Het was Goran Bregovic zelf, die tijdens de moddereditie van 2000 een beklijvende indruk op de jongens naliet en hun inspireerde het Balkanpad te bewandelen.

Maar laat je niet verrassen: Tsiganisation Project gooit niet alleen Balkandeuntjes in de mixer, ze serveren ook tal van andere dansbare genres.

Het project van Kobe en Sander

Toen ze voor het eerst in het jeugdhuis hun kunsten toonden, kozen Sander en Kobe als artiestennaam voor Tsiganisation Project. ‘Tsiganisation’ is een knipoog naar de Roma-muziek die ze in hun muziek verweven. Het achtervoegsel ‘Project’ betekent gewoon dat ze een grote muzikale vrijheid nastreven.

Tsiganisation Project goochelt niet alleen met plaatjes, ze verrijken hun sets dikwijls met muzikanten. Tubalux, één tuba en één trompet bespeeld door Jon Birdsong en Tobe Wouters, duikt soms mee het podium op. Deze topartiesten verdienden eerder hun strepen bij Orchestre International du Vetex, Think of One en Zita Swoon.

Antwerpse feestbouwers

Dankzij hun creativiteit en zin voor initiatief bouwde het duo een stevige reputatie uit in het Antwerpse feestmilieu. Ze organiseerden in de Brabostad al tal van succesvolle Balkanfeestjes. Hun carrière raakte pas echt in een stroomversnelling toen ze een vibe-wedstrijd van Couleur Café wonnen.

Ze trokken de aandacht van de grote festivals waardoor hun zomer volgeboekt staat. Niet alleen Sfnks Mixed, maar ook Couleur Café, Polé Polé en Dranouter Festival zetten deze jongens op hun affiche.

Hop till you drop!

Sander: “Roma-muziek is puur, prachtig op zichzelf. Wij draaien muziek van brassbands als Mahala Rai Banda en Fanfare Ciocarlia.” Daarbij gebruikt het duo een heleboel andere muziek. “Wij draaien wat wij leuk vinden”, vervolgt Sander. “De boodschap die wij uitdragen is feest: ‘Hop till you drop!'”

Roma’s op de festivalweide

Hoewel Roma-muziek één van de hoofdbestanddelen van Tsiganisation Project vormt, zijn er tijdens Antwerpse feestjes zelden Roma-zigeuners in het publiek te vinden. “We kennen wel enkele Antwerpse Roma’s”, zegt Sander. 

“Hun levensstijl vind ik zalig. Maar als na dit festival een heleboel Roma’s de festivalweide in beslag zouden nemen, dan kan ik me voorstellen dat het dorp geschokt is. Toch moet de overheid op zoek gaan naar een oplossing voor de Roma’s.”

Benieuwd naar meer? Dit jong geweld bouwt deze zomer nog vaak feestjes.

take down
the paywall
steun ons nu!