thebittenword.com

 

Reportage, Reportage, Nieuws, Nieuws, Wereld, Wereld, Milieu, Milieu, Vrouwen, Vrouwen, Biodiversiteit, Biodiversiteit -

Vrouwen & biodiversiteit

Vrouwen zijn verantwoordelijk voor de productie van tachtig procent van alle voedsel in ontwikkelingslanden. Toch worden zij meestal compleet genegeerd als er beslissingen worden genomen rond landbouw en biodiversiteit. Een VN-akkoord over biodiversiteit moet daar verandering in brengen.

vrijdag 28 mei 2010 18:58
Spread the love

Op de VN-Conventie voor Biodiversiteit (CBD) in Nairobi werd beslist dat vrouwen een grotere rol moeten spelen in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit. “Dit akkoord is een mijlpaal en zal de komende VN conventies over klimaatsverandering positief beïnvloeden”, zegt Lorena Aguilar Revelo, adviseur voor Genderproblematiek aan de Internationale Unie voor Behoud van Natuur.

Verloren kennis

In de tekst roepen Verenigde Naties ontwikkelingslanden op om vrouwen beter te betrekken bij beslissingen rond biodiversiteit en landbouw. Volgens de VN valt de kennis en de rol van de vrouw in het plaatselijke ecosysteem niet te negeren. Zo zijn het in ontwikkelingslanden de vrouwen die negentig procent van alle zaden gebruiken voor kleinschalige land- en tuinbouw.  
 
“In ontwikkelingslanden zijn het veelal de vrouwen die de ecologische kennis overdragen op de volgende generatie”, zegt Revelo. Ze benadrukt dat een halve bevolkingsgroep niet aan het woord wordt gelaten tijdens deze biodiversiteitcrisis. “Vrouwen worden nog steeds niet gezien als hoofdrolspeler. Ze worden niet uitgenodigd op vergaderingen en debatten over biodiversiteit. Enkel de CBD erkent hen en dat is onaanvaardbaar”

Voorbarig gejuich

Revelo hoopt dat het nieuwe akkoord vrouwen zowel op regionaal als nationaal niveau een hoofdrol kan bieden. Maar niet iedereen is even enthousiast. Joji Carino van de Tebtebba Stichting, een organisatie die zich inzet voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen, kraait nog niet te vlug victorie. “Een groter probleem is het feit dat burgers niet gehoord worden bij het nemen van beslissingen op regeringsniveau”, zegt ze. “Dit is slechts de eerste stap.”

IPS(BDV, JG)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!