Raoul Hedebouw en Tine Van Rompuy van de PVDA willen wijziging kieswet

 

Nieuws, Politiek, België, Boycot, PvdA, Kieswetgeving -

Verkiezingsdeelname kleine partijen geboycot

De PVDA vraagt een aanpassing van de kieswet. Ze heeft 15.000 handtekeningen nodig of zes handtekeningen van partijen die in het parlement zetelen om als partij deel te kunnen nemen aan de komende verkiezingen. Maar alle Nederlandstalige en Franstalige partijen weigeren om hierover een formeel akkoord te sluiten.

donderdag 6 mei 2010 16:55
Spread the love

Raoul Hedebouw, woordvoerder van de Partij van de Arbeid (PVDA) en Tine Van Rompuy, verruimingskandidate voor PVDA+ vragen een aanpassing van de kieswet.

“De tijd dringt, maar we halen de 15.000 handtekeningen”, zegt Hedebouw. “Momenteel hebben we al de helft van ons doel bereikt. Dat komt omdat we 4.000 leden op pad stuurden om de nodige handtekeningen te verzamelen. Maar we vinden – als democratisch principe – dat alle kleine partijen het recht hebben op verkiezingsdeelname.”

Kieswet eist 15.000 handtekeningen

De kieswet stelt dat partijen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn 15.000 handtekeningen moeten verzamelen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Een andere mogelijkheid is dat ze zes handtekeningen bemachtigen van uittredende parlementsleden of senatoren die opkomen aan beide kanten van de taalgrens.

Grote partijen vrezen proteststemmen

“Alle Franstalige en Nederlandstalige partijen weigeren om officieel een handtekening te geven”, zegt Hedebouw. “Met enkele Nederlandstalige partijen, zoals SP.A bijvoorbeeld, onderhandelen we nog steeds om tot een akkoord te komen. Bij de vorige verkiezingen was het voor ons wel mogelijk om voldoende handtekeningen te krijgen. Volgens mij vrezen de grote partijen dat we proteststemmen zullen aantrekken.”

Herziening van de kieswet

Donderdag 6 mei legden Hedebouw en Van Rompuy tijdens de plenaire vergadering hun wens om de kieswet aan te passen voor aan de federale parlementsleden. “We vragen slechts een uitzondering op de regel, omdat de tijd dringt”, zegt Van Rompuy.

“Maar het leverde alvast geen handtekeningen op. Ondertussen blijven we praten met de parlementsleden. Vrijdag wordt de officiële datum van de verkiezingen bekend gemaakt in het Staatsblad. Vanaf dan hebben we nog slechts één week de tijd om de 15.000 handtekeningen in te dienen. Dat zal ons lukken.”

Ons doel is verkiezingsdeelname

“Zelfs de traditionele, grote partijen zouden in deze omstandigheden van vervroegde verkiezingen niet aan deze kiesvoorwaarden kunnen voldoen”, zegt Hedebouw.

“De kleine partijen hebben te weinig tijd om 15.000 handtekeningen te verzamelen, daarom vragen we om deze uitzondering. Maar we pleiten er niet voor om het hele systeem van de handtekeningen af te schaffen. Dat is volgens mij een andere discussie. Ons doel is een deelname aan de komende federale verkiezingen.”

Geen tijd meer voor campagne

“Het gebrek aan tijd voor de kleine partijen is een aantasting van het gelijkheidsbeginsel en dat is niet democratisch”, zegt Van Rompuy. “Door de zoektocht naar handtekeningen blijft er geen tijd meer over om campagne te voeren. Ik denk dat de partijen weigeren om ons een handtekening geven, omdat ze bang zijn voor proteststemmen.”

Belast Hoogste Vermogens

“Vele mensen willen geen verkiezingen”, zegt Van Rompuy, “en ze zijn de communautaire rompslomp beu. Wij zijn de enige partij die zowel Vlamingen als Walen verenigt en we zijn de enige partij die geen deel wil uitmaken van de BHV-crisis. Voor mij staat BHV voor ‘Belast de Hoogste Vermogens’. Op die manier kunnen we geld vrijmaken voor de persioenen, de werkgelegenheid en andere crisismaatregelen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!