De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vuurpijlen 2011
Tijdingen, Vuurpijl 2011 Oostende -

Vuurpijlen 2011

dinsdag 15 februari 2011 16:16
Spread the love

Op Ondernemend Oostende, 24 januari 2011, werden voor de 3de keer de Vuurpijlen uitgereikt door Perskring Oostende.
Er is een Vuurpijl voor wie zich in het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt op vlak van één of andere economische activiteit. Deze lijst werd opgesteld i.s.m. het Economisch Huis. Daarnaast is er ook een Vuurpijl voor een vereniging, organisatie of persoon die zich op cultureel, sociaal of ander vlak opvallend verdienstelijk heeft gemaakt.
Beide prijzen zijn kunstwerken van de jonge Stijn Felix. Het aanduiden van beide laureaten gebeurt door de leden van de Perskring. Dit waren de genomineerden in beide categorieën, zoals ze voorgesteld werden door Voorzitter Stefaan Kerger van de Perskring:
A. Genomineerden Economische Vuurpijl
1. Dominique Platteeuw en Carla Verhooghe van Somnia Oudenburg. Creamatorium voor dieren. Ze spelen op een perfecte manier in op het toenemend emotioneel en economisch belang van dieren in een gezin
2. Paul Coussement van Metagenics. Integreerde het vroegere Biodynamics perfect in de Amerikaanse groep en zorgt voor constante investeringen, groei en bijkomende tewerkstelling bij deze fabrikant van voedselsupplementen.
3. Jan Van Snick en Nicole Klinck van Jan’s Café. Ze waren onder andere uitbater van Samantha’s, Joy, Bistro, Gimmy’z, Matuvu en sinds 1994 van Jan’s Café. Een loopbaan van meer dan 40 jaar in de horecabusiness en 36 jaar als zaakvoerder. Twee monumenten, die begin januari met pensioen gingen.
4. Ann Vanhoovels enn Emelie Herssens van Tri-Active Torhoutsesteenweg Oostende. Hebben hun passie voor lopen en triatlon omgezet in een voor West-Vlaanderen unieke kledij-speciaalzaak voor lopers en fieters. Voor zowel profs als amateurs.
5. Eddy Verkeyn van Ultra Clean en vooral Easy Storage. Begonnen als een kleine glazenwasser is hij vandaag eigenaar van een multifunctioneel poetsbedrijf voor privé en industrie, kranenverhuur, verhuizingen in binnen- en buitenland en vond tussendoor een uniek concept voor tijdelijke opslagplaatsen. Klaar om West-Vlaanderen verder te veroveren met nieuwe vestigingen.
6. Bart Verhaege en Philippe Creytens van Romneya. Cloud Computing is de toekomst van het professioneel internet. Dat een wereldmultinational als Google een Oostends bedrijf koos als hun vertegenwoordiger bewijst dat deze jongens al meer dan 15 jaar aan de top staan van de innovatie van het world wide web.
7. Veronique Misseghers van Agence Lecomte. Nam een groot risico door de aankoop en renovatie van twee beschermde monumenten tot leefbare appartementsgebouwen, die vlot verkochten. Villa Magdalène en Villa Mont Kemmel zijn twee erfgoedpareltjes geworden.
8. Diederik Eggers van Vishandel Luc. Vis blijft een belangrijk segment van de toeristische economie van onze regio. Topviswinkels zijn onze ambassadeurs. Diederik Eggers renoveerde zijn zaak niet alleen maar geeft ook door zijn persoonlijkheid ziel aan zijn vishandel en schitterend Noordzee-aanbod.
9. Séverine Heine van L’Oxygène. Maakte op enkele jaren met haar vernieuwend aanbod naam bij zowel Oostendse dames als bij toeristen. Staat, samen met enkele collega’s, voorbeeld voor de heropleving van de Leopold II-laan en omgeving casino als shoppingzone.
10. Martin Pinte, fietshandel uit Bredene. Toont aan dat een vélomaker vandaag een moderne ondernemer is die permanent moet inspelen op de trends. Organiseerde in zijn eentje een fietsbeurs in het Staf Versluyscentrum, wat een nieuwe traditie in de regio zal worden.

B. Genomineerden Vuurpijl voor inzet op sociaal, cultureel of ander vlak
1. Iwein Scheer : Aangespoeld uit Brussel, kwam hij als student in 1962 in Oostende toe. Hij hebt meer cultuur naar en in deze stad gebracht dan wat een heel cultuurjaar op poten zet. Hij staat bijna 50 jaar achter de kleine toog van zijn bontgeschilderde Kroeg op het Paulusplein. Deze nominatie is een eerbetoon aan het caféleven, het kroeghouden en het mensen samen brengen voor een babbel op een inmiddels lelijk geworden plein.
2. De veertig vrijwilligers van het opvanginitiatief Imagine : Waar daklozen de nacht kunnen doorbrengen als het in de koude wintermaanden te bar is. De vrijwilligers wisselen elkaar af en als Medewerkers van Imagine in de oude Vercaemerschool tonen ze als het ware in naam van de hele stad Oostende dat mensen die niet meer weten waarin of uit, toch welkom zijn in deze toeristische stad aan zee.
3. James Ensor : James Ensor zette Oostende cultureel en grensoverschrijdend op de kaart in 2010. En dit voor een dode! Na een proloog in 2009 met een opmerkelijke passage langs het New Yorkse MoMA en het Parijse Musée d’Orsay bevestigde de Oostendse mester op zijn 150ste verjaardag zijn eigenzinnig artistiek talent in diverse spraakmakende tentoonstellingen in Oostende, Brussel en Gent. In die laatste stad ging hij succesvol de confrontatie aan met de groten uit de internationale hedendaagse kunstscène.
4. Tijdingen : 37 jaar lang zorgden Stefaan Lievens en wijlen Godelinda Vanhooreweder, geassisteerd door hun kinderen Ine, Arent en Ewout en een schare eveneens onbezoldigde medewerkers, ervoor dat Tijdingen wekelijks de deadline haalde. Even lang was dit onafhankelijk en kritisch karakterblad met een eigen stem vanuit locaal perspectief toch een open venster op de wereld.
5. Vzw Ithaka : Ijvert er al zeven jaar voor om mensen met een beperking een plaats te geven binnen de maatschappij. Pakte dit jaar uit met the BlueCall Phone, een telefoon die die maatschappij toegankelijker maakt voor mensen met een beperking, waardoor hun levenskwaliteit kan groeien.
6. Dement : Blijft ook na het invoeren van het Actieplan Bouwkundig Erfgoed strijden voor een gezond erfgoedbeleid én tegen de verkrotting én het slopen van die gebouwen met een erfgoedkundige waarde. Zorgt ervoor dat Oostende zijn verleden niet vergeet.
7. Vrijstaat O. : Vrijstaat O tekende in 2010 voor het meest opmerkelijke evenement van Oostende Cultuurstad: de Mars op Oostende, geïnspireerd op Ensor. Het allereerste kunstencentrum aan zee pakte dit jaar ook weer uit met Dansand, het dansfestival op het strand, en zowat elke zondag een verrassend cultureel evenement in de Droge Coo.
8. Poverello : In Poverello kunnen kansarmen en eenzamen – er zijn er veel in Oostende – elke weekdag terecht voor een goedkope warme maaltijd. Ruim 40 vrijwilligers zetten zich daarvoor in. Vragen worden niet gesteld, iedereen is welkom. Zo komen de allerzwaksten er elke dag een beetje thuis.
9. Colsol : De hulporganisatie verdeelt elke maand 1000 voedselpakketten onder behoeftige Oostendenaars. Door de inzet van voortrekster Dominique Degraeve kan Colsol steun blijven geven, ondanks de lokaalproblemen waarmee ze te kampen had.
10. Theater aan Zee : Zij zetten Oostende al 14 jaar op de culturele kaart en bewijzen dat ze ook zonder bekende namen kwaliteitsvol en vernieuwend kunnen werken. Met het project ‘Aller/Rertour’ hielden ze dit jaar de menselijke tragiek van transitillegalen onder de aandacht.

Winnaars voor 2011 waren Jan Van Snick en Nicole Klinck van Jan’s Café (economische vuurpijl), en Tijdingen (sociaal-culturele vuurpijl). U ziet de winnaars op de foto, met Stefaan Kerger en Sandra Rosseel van de Perskring, en Bart Bronders van het Economisch Huis.
Het hoeft geen extra uitleg dat wij met Tijdingen enorm verrast en ook wel erg blij zijn met deze onderscheiding – door professionele collega’s toegekend.
De foto is er één van journalist Edwin Fontaine, waarvoor dank.

take down
the paywall
steun ons nu!