De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Racisme in tijden van corona
Opinie - Abdullah Ibrahim

Racisme in tijden van corona

dinsdag 9 juni 2020 18:39
Spread the love

 

In de hele wereld organiseren jongeren protesten tegen racisme. Nooit was onze maatschappij zo solidair. De studenten leggen hun boeken opzij en komen in opstand tegen het establishment. Volwassenen betogen op straat zonder angst voor het coronavirus. Hoe mooi is dat? Deze mooie voorbeelden geven me hoop in onze toekomst, en ja het is onze toekomst, wij allemaal!

Racisme is structureel, daarom moeten we racisme op een structurele manier bestrijden. Betogen alleen helpt niet. Het is een goede manier om de huidige structuren wakker te schudden of te onderdrukken. Maar we moeten nieuwe inzichten, ideeën en politiek ontwikkelden: anders blijft de situatie zo! Het verhaal van George Floyd komt in de hele wereld voor: in Palestina, Chili, Rusland, Jemen, Oekraïne, Syrië en Irak.

Ik kan boeken schrijven over methodes en methodieken, dat zal ik gelukkig niet doen, anders heb ik geen tijd meer om te blokken. Ik zal één voorbeeld geven:

Om geneeskunde te studeren moet je slagen voor een toelatingsexamen, niet alleen dat, je moet minimum 9 jaar studeren om arts te worden. 108 maanden hard studeren en constant examens afleggen om een diploma te behalen in geneeskunde. Dat is normaal, de gezondheid van anderen hangt af van je vaardigheden en competenties. In de VS en België moet je gemiddeld 12 maanden studeren om agent te worden. Is agent worden niet per definitie ook een sociale job? Kom je niet constant in contact met mensen? Ik denk van wel.

Zijn de agenten in 12 maanden psychologisch voorbereid om een geweer te dragen? En bereid om snelle keuzes te maken, waar het leven van anderen centraal staat? In Noorwegen moeten de agenten gemiddeld 3 jaar studeren om een diploma te behalen. Sinds 2002 zijn er slechts 8 mensen gedood door de Noorse politie.

Willen we racisme en onrechtvaardigheid aanpakken? Dan moeten de politiescholen er ook anders uitzien: meer theorie, diversiteit en tolerantie.

 

Abdullah Ibrahim is student sociaal werk in Antwerpen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!