De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dégaze - Cyclotour - Les Awirs (januari 2022). Foto: Tegengas
Tegengas

Tweede project Engie-Electrabel nu ook op losse schroeven door beroepsprocedure Tegengas

Burgerbeweging Tegengas/Dégaze dient vandaag bij de Raad van State een verzoek in tot vernietiging van de omgevingsvergunning van de geplande fossiele gascentrale in Les Awirs (Flémalle). Met deze beroepsprocedure komt naast de gascentrale in Vilvoorde nu ook het tweede project van Engie-Electrabel op losse schroeven te staan. Voor beide fossiele gascentrales kreeg Engie in november nog bijna 1 miljard euro aan federale subsidies toebedeeld.

vrijdag 7 januari 2022 17:04
Spread the love

 

Samen met omwonenden tekent Tegengas/Dégaze beroep aan tegen negatieve klimaatimpact én de lokale milieuverontreiniging zoals de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en ammoniak, van de geplande fossiele gascentrale in Les Awirs (Flémalle).

“Er zijn meer dan voldoende propere energiebronnen om stroom op te wekken. De mensen die in de Luikse Maasvallei wonen weigeren terug te keren naar de luchtvervuiling van het staal- en steenkooltijdperk,” zo reageert omwonende Leo Tubbax.

In november 2021 werd door omwonenden al een gelijkaardige procedure gestart tegen de plannen van Luminus om in het nabijgelegen Val Saint-Lambert (Seraing) een gascentrale te bouwen. “Er zijn meer dan voldoende propere energiebronnen om stroom op te wekken. De mensen die in de Luikse Maasvallei wonen weigeren terug te keren naar de luchtvervuiling van het staal- en steenkooltijdperk”, zo reageert omwonende Leo Tubbax.

“De schade van de klimaatramp van vorige zomer zindert nog volop na in de provincie Luik, en toch faciliteren onze overheden net in die regio nieuwe, fossiele gascentrales. Ons huis staat in brand en onze overheid giet olie op het vuur. Als burgers nemen we nu dan ook het heft in eigen handen door juridisch stokken in de wielen te steken van deze onverantwoorde overheidsbeslissingen”, zo zegt Gert-Jan Vanaken, woordvoerder van Tegengas.

Verzet tegen gascentrales staat niet gelijk aan levensduurverlenging kerncentrales

Zoals Tegengas eerder al onderstreepte, betekent het verzet tegen gascentrales echter allerminst dat het voorstander is van een levensduurverlenging van twee kerncentrales. “De kerncentrales van Tihange liggen maar op een boogscheut van Flémalle en Seraing. Zowel in het nucleaire als het steenkooltijdperk droeg onze regio al de risico’s van gevaarlijke energievoorziening. Daar moet dringend een eind aan komen. Sinds de wet op de geleidelijke afschaffing van kernenergie in 2003 hadden Engie-Electrabel en onze overheden zich volledig moeten toeleggen op de uitrol van hernieuwbare energiebronnen”, zo voegt Tubbax toe.

Sinds de wet op de geleidelijke afschaffing van kernenergie in 2003 hadden Engie-Electrabel en onze overheden zich volledig moeten toeleggen op de uitrol van hernieuwbare energiebronnen”, zo voegt Tubbax toe.

Met deze nieuwe juridische stap van Tegengas zitten momenteel alle milieuvergunningen van grote, geplande gascentrales in België in moeilijke papieren. Voor de geplande centrales in Manage en Seraing dienden omwonenden eerder al een beroepsschrift in bij de Raad van State. In december tekende Tegengas beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning van Luminus om in het Gentse Wondelgem de bestaande fossiele gascentrale uit te breiden. De vergunningen voor de centrales in Dilsen-Stokkem, Tessenderlo en Vilvoorde werden geweigerd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!