Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatbetoog in Zuid-Oost-Vlaanderen

zaterdag 6 april 2019
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • © Wim Schrever

Balthazar in Geraardsbergen

Gisteravond was Nic Balthazar te gast in Geraardsbergen, bij KVLV Moerbeke-Atembeke/ Kvlv Deftinge. Hij bracht er voor een goed gevulde zaal zijn k(l)eurig betoog over het klimaat. 'Vanavond gaan jullie niet goed slapen: mijn voorstelling is eigenlijk een zeer deprimerende', begon hij. 'Maar ze eindigt hoopvol! Dus loop niet weg zonder het slot gezien te hebben.' Het hoopvolle einde heeft idd voor menigeen vast de nachtrust kunnen redden.

Al meer dan tien jaar trekt hij met zijn Klimaatbetoog door het land, 'van parochie- tot theaterzalen', zoals hij zelf vertelde. Achteraf voegde hij er nog aan toe: 'Met mijn voorstelling haal ik de hevige ontkenners uit hun hoekje; die 'negatieve nonkel' haal ik er uit. En dat doet toch wel goed om dat effect te zien.'

Tevens viel het hem op dat ook hier het merendeel van het publiek vrouwen waren. 'Mannen zijn niet zo makkelijk mee te krijgen in dit onheilsverhaal. Vrouwen zien toch meer de noodzaak in van de nodige transitie.'

Al kan die grotere vrouwelijke opkomst natuurlijk ook te maken hebben met zijn vlotte, sympathieke voorkomen. Dat is niet uitgesloten ; -}

Misschien mogen we daarbij nog opmerken dat ook de initiatiefnemers van de klimaatbetogingen doorgaans jongedames zijn, zowel in binnen- als buitenland. Girlpower kan niet onderschat worden. Dat mogen we 's duidelijk zeggen.

Minder ipv meer

Hij sloot af met wat hij tussendoor al enkele keren aanhaalde: 'Als we allemaal kiezen voor wat minder door in te zetten op meer duurzame en slimme oplossingen, kunnen we daar alleen maar gelukkiger van worden'.

Het was opnieuw een indrukwekkende voorstelling (ik heb ze al eerder gezien). Ook reacties uit het publiek bleven niet uit. Na de voordracht nam Balthazar ook nog de tijd voor mensen die hun indrukken of verhalen kwijt wilden; te meer indrukwekkend, hoe hij daar nog energie voor had, na zijn gedreven uiteenzetting.

Tweede betoging in Zuid-Oost-Vlaanderen

Het is een goede zaak dat het klimaatbetoog ook in Zuid-Oost-Vlaanderen gevoerd wordt: de noodzaak voor een beter klimaat mag zich niet beperken tot de grotere steden. Ook in deze regio is een grotere inzet op meer ecologisch en meer sociaal rechtvaardig klimaatbeleid nodig.

Daarom organiseren Climaxi en partners op vrijdag 24 mei een tweede 'Klimaatbetoging #zuidoostvlaanderen', in Geraardsbergen, aansluitend op de Global Climate Strike For Future dat die dag in Brussel doorgaat.


Meer info volgt spoedig, via website en bijhorende Facebookpagina van www.climaxi.be.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.