#PeopleNotProfit. Foto: Evi Van Thienen

Wereldwijde klimaatstaking vrijdag 25 maart: “Focus op mensen, niet winst!”

Jongeren over de hele wereld kwamen gisteren op vrijdag 25 maart op straat om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis. Ook in Brussel verzamelden enkele duizenden jongeren én oudere betogers die hen ondersteunden. Ze benadrukken dat de klimaatcrisis niet vergeten en ondersneeuwd mag worden door het andere nieuws en eisen een krachtdadig, klimaatrechtvaardig beleid. De actievoerders leggen wereldwijd, ook in ons land mede door de organisatoren Fridays For Future en Youth For Climate de focus op #PeopleNotProfit. Hun boodschap: de klimaatcrisis is een systeemkrisis én klassenstrijd, "de klimaattransitie moet rechtvaardig zijn!"

donderdag 24 maart 2022 09:46
Spread the love

 

De actie in Brussel was onderdeel van een internationale klimaatbetoging georganiseerd door de jongeren van Fridays For Future en Youth For Climate. Deze twee actiegroepen en tal van andere milieu-, klimaat-, jongeren-, en sociale organisaties staken al meer dan twee jaar wereldwijd. Ze hebben tot nu al een enorme politieke impact gehad. “Wat we doen, werkt. Maar we moeten het blijven doen”, aldus de actievoerders.

Daarom legden scholieren en studenten in de hele wereld hun pennen en schoolboeken neer om op 25 maart in Brussel te betogen. “Iedereen is welkom!”

Klimaatcrisis: een klassenstrijd

Ook Anuna De Wever van Youth For Climate was aanwezig. “Het is supertof dat we weer met zo’n grote groep jongeren op straat zijn. Het is voor ons super belangrijk om hen een platform te blijven geven zodat zij hun stem kunnen blijven verheffen en druk uitoefenen op onze politici.”

“De boodschap dit jaar is Mensen over Winst. Daarmee willen we duidelijk maken dat het Globale Noorden (Europa, de VS, …) verantwoordelijk zijn voor 92 procent van de globale uitstoot. We moeten véél meer doen, hogere klimaatdoelstellingen leggen en dringend veel meer klimaatreparaties invoeren voor het Globale Zuiden. Wij, diegenen die de klimaatcrisis veroorzaakt hebben, moeten die dringend serieus nemen”, aldus Anuna.

Met de slogan #PeopleNotProfit leggen de actievoerders de nadruk op het feit dat de klimaatstrijd een klassenstrijd is en dat de economische elite, voornamelijk via bedrijven en regeringen uit het Noorden van de Wereld, jarenlang hun macht hebben uitgeoefend. “Die macht hebben ze verkregen door kolonialisme, witte suprematie en uitbuiting, om de aarde en haar bewoners zonder wroeging te vernietigen.”

“Zij hebben doelbewust de ecosystemen en de volkeren van het Zuiden opgeofferd ten behoeve van hun zogenaamde ‘ontwikkeling’ en eeuwigdurende ‘economische groei’. Ondertussen wordt de werkende klasse gebruikt als gereedschap om het systeem op te bouwen dat hen juist vernietigt.”

De jongeren riepen iedereen op om deel te nemen, om zo wereldwijd aandacht te eisen voor een hoogdringende en drastische verandering van een systeem waar ze geen deel van willen uitmaken.

 

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Aankomst Brussel-Zuid. Foto: Evi Van Thienen

Boodschap van de jongeren: focus op mensen, niet winst! 

  1. De gevolgen van deze ecologische noodtoestand: Hoeveel verder willen we de grenzen van onze planeet overschrijden? De gevolgen van de ecologische noodtoestand zijn serieus: vroegtijdige sterfte, voedseltekorten, waterschaarste en meer militaire conflicten. Wereldwijd moeten meer dan 20 miljoen mensen per jaar vluchten door deze gevolgen. Het is slechts een kwestie van tijd voor jouw huis overstroomt.
  2. Structurele oplossing ligt NIET bij concurrentiekracht en winst groene bedrijven: Denken we echt dat de concurrentiekracht van groene bedrijven onze redding zal zijn? De huidige maatregelen van onze politici proberen ecologische alternatieven goedkoper te maken door bedrijven extra geld te geven. Ze zorgen niet voor een structurele oplossing. Ze bestaan enkel om duurzaamheid winstgevender te maken. Maar het is net winst omwille van winst dat tot deze situatie heeft geleid. Met winstbejag als eerste prioriteit kunnen we haar onmogelijk oplossen.
  3. Zijn er dan geen betere oplossingen? In een noodtoestand als de deze moeten we zulke prioriteiten herzien. Klimaatactie moet in de eerste plaats het welzijn van mensen veiligstellen en verbeteren, niet de winst van bedrijven. Ook als je een vrije markt en een bloeiend bedrijfsleven wilt, heb je eerst een bewoonbare planeet nodig.

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Ondersteunende actievoerders

Naast vele (schoolgaande) jongeren waren er ook oudere betogers aanwezig om de jongeren te steunen en hen een hart onder de riem te steken. Zo was ook de aanwezigheid van Grootouders voor het Klimaat opvallend. Zij dragen witte hesjes en droegen opvallende spandoeken met zich mee.

Een demonstrante van GvhK: “Wij zijn hier vandaag om de jongeren te ondersteunen. We zijn bang voor onze kleinkinderen. Maar ook om onze verontwaardiging te tonen, de jongeren die hier vandaag aanwezig zijn hebben echte redenen om enorm kwaad te zijn op onze politici die geen actie ondernemen, het is hun toekomst die op het spel staat.”

Grootouders voor het Klimaat. Foto: Evi Van Thienen

Grootouders voor het Klimaat. Foto: Evi Van Thienen

Grootouders voor het Klimaat. Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Foto: Evi Van Thienen

Fridays For Future Ukraine

Tijdens de betoging wapperden verschillende Oekraïense vlaggen in de lucht. Toen de mars aan Brussel-Zuid eindigde werden de actievoerders aan een podium ontvangen, waar enkele speeches de betoging zouden afsluiten. Zo sprak ook de 16-jarige Arina Bilai, lid van de organisatie van Fridays for Future Ukraine, de betogers toe. Naar aanleiding van de bijeenkomsten van de NAVO en Europese regeringsleiders deze week, was zij naar Brussel gekomen met enkele activisten van onder andere Oekraïne, Polen en Hongarije.

Een belangrijke boodschap van Fridays For Future Ukraine: “Er zijn oorlogen aan de gang in Syrië, Jemen, Oekraïne … Zolang Europese landen geld blijven sturen naar Rusland en eender welke andere fossiele industrieën, zullen er mensen blijven sterven in Syrië, Oekraïne en vele andere landen.”

Fridays For Future Ukraine. Foto: Evi Van Thienen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!