Jonge Afrikaanse milieuactivisten vinden het van cruciaal belang dat de mensen die het meest door klimaatverandering worden getroffen, ook meer zeggenschap krijgen in de besluitvorming bij het vinden van oplossingen. Dat geldt ook voor de aanstaande VN-klimaattop COP26, die in november in Glasgow plaatsvindt.
Tijdens een online discussie afgelopen zaterdag in het kader van de webinar ‘Same Storm, Different Boats: Telling the African Climate Crisis Story‘, waar onder meer de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg bij aanwezig was, zei de Nigeriaanse activiste Olumide Idowu dat Afrikaanse jongeren “het zich niet langer kunnen veroorloven om slechts toeschouwers van onze toekomst te zijn”.
Geld komt niet bij gemeenschappen terecht
“De meeste van de onderhandelaars onderhandelen namens ons, zónder ons… We moeten kijken hoe we zelf deel kunnen uitmaken van deze onderhandelingen”, stelt Idowu.
Van steeds heviger hittegolven en stormen tot meer droogte en overstromingen: volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) treft de klimaatcrisis Afrika steeds harder.
Door droogte zijn veel gewassen doodgegaan, waardoor de al bestaande voedselonzekerheid op het hele continent groter is geworden. Ondertussen hebben buitensporige regenval en overstromingen bijgedragen aan ongekende sprinkhanenplagen en de verspreiding van ziekten.
De Oegandese klimaatactiviste Vanessa Nakate zegt dat zij en haar medestanders ondanks de toenemende dreigingen “niet de actie zien die we hopen te zien. We zien niet dat leiders doen wat we van ze vragen”.
Slechts een klein deel van het beperkte geld dat beschikbaar is om de klimaatbedreigingen te bestrijden, vindt zijn weg naar gemeenschappen in de frontlinie, aangezien financiers vaak de neiging hebben zich in plaats daarvan te richten op grotere, gevestigde organisaties.
Toen Amazon-baas Jeff Bezos vorig jaar een eerste deel van zijn beloofde miljarden doneerde om klimaatverandering te bestrijden, ging het meeste geld naar grote milieugroeperingen in plaats van naar getroffen landen en gemeenschappen zelf.
Lokale oplossingen voor lokale problemen
En nu belangrijke tussentijdse klimaatonderhandelingen voorafgaand aan de VN-top in november online plaatsvinden, kunnen lage-inkomenslanden, waaronder die in Afrika, worden benadeeld door slechte internettoegang.
De jonge milieuactivisten stellen dat Afrikaanse grassroots-activisten bijzonder effectief kunnen zijn bij het afstemmen van klimaatboodschappen met de lokale bevolking, om op die manier klimaatrisico’s te verminderen en draagvlak voor klimaatactie op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door gemeenschappen via sociale media te betrekken of door klimaatwetenschap te vertalen in bruikbare informatie over risico’s voor voedselproductie en -veiligheid, zeggen ze.
Maar terwijl Afrikaanse jongeren lokale oplossingen voor problemen hebben gevonden, hun leeftijdsgenoten hebben opgeleid over klimaatverandering en hebben gewerkt aan het bouwen van veerkrachtige gemeenschappen, zijn deze oplossingen door hogerhand niet gehoord, zeggen ze.
Luister naar de expertise ter plaatse
Greta Thunberg dringt er bij de wereldleiders op aan om meer aandacht te besteden aan expertise ter plaatse, terwijl ze actie tegen klimaatverandering proberen te versnellen en risico’s wereldwijd willen verminderen.
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we naar de Afrikaanse stemmen luisteren en de Afrikaanse verhalen vertellen”, stelt zij. “Het wordt tijd dat we de microfoon doorgeven.”
–
Dit stuk verscheen eerst bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.