Klimaatmars in Brussel op 7 februari 2020.
Foto: Vinnie De Craim
Reportage -

“Wij gaan door”: Klimaatjongeren op straat voor oceanen

Meer plastic dan vis tegen 2050. Een totale ineenstorting van ecosystemen. Overstromingen op steeds dichter bevolkte plaatsen. Het zijn slechts enkele van de apocalyptische voorspellingen die klimaatwetenschappers over onze oceanen maken. In het kader van Ocean Week 2020 vonden een hele week lang evenementen plaats in Brussel. Op vrijdag 7 februari kwamen de klimaatjongeren weer op straat voor hun eerste Fridays For Future-manifestatie van het jaar.

vrijdag 7 februari 2020 22:12
Spread the love

Onze oceanen nemen het merendeel van de broeikasgassen op en zijn als het ware de blauwe longen van onze planeet. Een regenwoud dat verborgen blijft voor het blote oog. Alhoewel 71 percent van de oppervlakte van de planeet oceaan is, springt men er nauwelijks behoedzamer mee om dan met de kleine stukjes land waarop we leven. Door overbevissing, snel warmende oceanen en plasticvervuiling is ook deze habitat in gevaar. Nadat de klimaatconferentie in Madrid in het teken stond van oceanen, is het nu de beurt aan de straat om haar bezorgdheid te uiten. De bescherming van oceanen is namelijk essentieel voor een leefbaar klimaat.

Meer dan duizend jongeren, waaronder leden van Youth for Climate, Workers for Climate en Extinction Rebellion, deden de Fridays For Future-etappe van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid. Begeleid door een kar van Greenpeace, waarop ijssculpturen in de vorm van pinguïns stonden, die langzaam smolten naarmate de betoging vorderde.

Op het einde van de mars stonden de woordvoerders van Youth for Climate op het podium van Ineos Will Fall de massa te woord. Hier liep een grote pop van Bart De Wever rond waar activisten selfies mee konden trekken. Samen met Bart De Wever konden ze zo voor een onder water gelopen Antwerpen van de toekomst staan. De campagne Ineos Will Fall wil de aandacht vestigen op de overheidsubsidiëring van de Vlaamse Overheid in Ineos ‘Project One’, twee nieuwe installaties voor plastic in de haven van Antwerpen. Deze zullen draaien op vervuilend schaliegas en stemmen overeen met de jaarlijkse uitstoot van 150.000 Belgen.

Alhoewel de opkomst lager was dan vorige betogingen, heerst er nog steeds energie en strijdlustigheid. Geen overbodige luxe. Van de pinguïns bleef, op het einde van de rit, alleszins weinig over.

Een fotoreportage:

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim 

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Foto: Vinnie De Craim

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!