“N-VA minister Zuhal Demir denkt een goede beurt te maken met het weigeren van drie vergunningen voor fossiele gascentrales en het aanvallen van Groen op hun klimaatbeleid. Tegelijkertijd belooft diezelfde partij een miljoenensubsidie aan Ineos voor een vervuilende plasticfabriek en kreeg de fossiele gascentrale in Gent wél een vergunning. Daarbovenop pleit N-VA voor het openhouden van de levensgevaarlijke kerncentrales. Voor ons is het duidelijk: “N-VA dient de belangen van Voka, niet die van burgers”, zegt Gert-Jan Vanaken van Tegengas.
Tijdens de klimaattop in Glasgow beschuldigden N-VA en Groen elkaar beurtelings van te weinig ambitieus klimaatbeleid. Tegelijkertijd stemde Groen in met het subsidieren van de bouw van twee fossiele megagascentrales en pleitte N-VA voor het verlagen van de Belgische klimaatambities. Op de poster van de actiegroepen prijkt dan ook de nep-uitspraak van Demir ‘Klimaatambitie is er om afgezwakt te worden tot er niets meer van overblijft’.
“Alle Belgische ministers hebben gefaald in Glasgow, zowel Zuhal Demir, als Tinne van der Straeten en Zakia Khattabi. België bengelt nog steeds onderaan alle klimaatlijstjes. COP26 was niet meer dan een circus waar westerse landen en bedrijven hun imago oppoettsen, grote woorden maar weinig daden toonden en de meest getroffen mensen en gebieden ongehoord lieten”, zegt Sandrine Mairesse van Youth For Climate.
“Het is volslagen hypocriet dat een partij die eerder claimde in opdracht van Voka te werken ineens pronkt met het weigeren van vergunningen voor gascentrales. We weten allemaal dat hier een verborgen pro-nucleaire agenda achter zit. In Antwerpen is het immers dezelfde N-VA die alle mogelijke steun verleent aan het klimaatverwoestende project van Ineos dat op basis van schaliegas wegwerpplastic wil produceren”, zegt Annick Vanisterbecq van Ineos Will Fall.
Ook op sociaal vlak slaat de Vlaamse regering de bal volledig mis. “Het gebrekkige klimaatplan biedt geen antwoord op de huidige energie- en mobiliteitsarmoede. Om de ecologische en sociale crisis het hoofd te bieden is er nood aan effectieve maatregelen zoals investeringen voor isolatie van huurwoningen en de uitbreiding van het openbaar vervoer in plaats van het subsidiëren van de fossiele industrie”, zegt Filip De Bodt van Climaxi.
De actie vond plaats in het kader van de Zap-games, een initiatief van Bruxelles Sans Pub gericht tegen reclame in de openbare ruimte.
De groepen voerden actie in de volgende zes steden: Antwerpen, Gent, Brussel, Brugge, Leuven, Herzele.