Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Meer dan zestig basissen met drones op Amerikaanse bodem

De meeste Amerikanen denken bij drones aan conflicten in verre continenten. Maar uit een rapport van de organisatie Public Intelligence blijkt dat er in de VS zelf meer dan zestig basissen zijn voor de onbemande vliegtuigen.
donderdag 14 juni 2012

De organisatie, die pleit voor vrijheid van informatie, stelde op basis van militaire documenten een kaart samen met 64 basissen waar onbemande vliegtuigen gestationeerd zijn. Op nog 22 andere locaties is een basis gepland. In twaalf gevallen gaat het om basissen waar bewapende varianten zoals de Predator en Reaper gestationeerd zijn.

Volgens Public Intelligence is het erg waarschijnlijk dat de kaart niet volledig is en dat er dus nog meer basissen bestaan in de VS.

Welke missies die toestellen uitvoeren, is onduidelijk. Vermoedelijk worden sommige basissen gebruikt als controlecentrum voor drones in het buitenland of voor de opleiding van "piloten".

Privacy

Burgerrechtenorganisaties in de VS vrezen dat de militaire spionagetoestellen de privacy van Amerikaanse burgers in gevaar brengen. In december vorig jaar waarschuwde de American Civil Liberties Union nog in een rapport dat onbemande toestellen in het Amerikaanse luchtruim een gevaar vormen voor de vrijheid en privacy van Amerikanen.

Niet enkel het Pentagon voert steeds meer vluchten boven het Amerikaanse grondgebied uit met onbemande toestellen. Twee maanden geleden publiceerde de Electronic Frontier Foundation (EFF) al een overzicht van de toestellen die gebruikt worden door onder meer politiedepartementen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door catteeuw op vrijdag 15 juni 2012

  En via smoelBoek kunnen ze met één klik een Predator Drone op u afsturen die een HELLfire missle uw endeldarm opstuurt.

  Waarom zou DE democratie plots drones nodig hebben voor zijn eigen bevolking? Waarom zouden de politiekers de mensen hun geld daaraan verkwisten? Heeft de bevolking gevraagd voor die investering en waarom?

  Gezien onze partner-in-crime USA een democratie is en niet één of andere oudbollige fascistische geïncorpereerde staat - geloof ik niet dat ze een militair arsenaal zijn aan het opbouwen om hun kiezers te onderwerpen. Dat zou niet logisch zijn in een democratie.

 • door BernardDewitte op vrijdag 15 juni 2012

  @wereldburger met frietjes

  De USA een democratie ? Laat me niet lachen. Open je ogen en dan zal je zien dat de US (en de EU) niets anders zijn dan dictaturen van de 1%, die met alle middelen (ook met spionage drones als het moet) hun macht willen behouden. Word wakker en join the 99%.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties