Chinese drones
Foto: Alwayne Gray / CC - 4.0
Analyse -

Chinese drones in de vuurlinie van de VS

De VS zijn in hun Koude Oorlog tegen China toe aan een nieuwe hetze. Dronefabrikant DJI wordt ervan beschuldigd verzamelde gegevens naar China door te sturen. Probleempje is dat DJI het leeuwenaandeel van de VS-markt in handen heeft en dat fabricage door anderen de toestellen 30 procent duurder dreigt te maken.

dinsdag 28 december 2021 10:25
Spread the love

 

Het is nooit bewezen dat het telecombedrijf Huawei spioneerde, ook niet na zeven jaren aftap door het National Security Agency (NSA). Toch werd het bedrijf op de VS-zwarte lijst geplaatst van bedrijven waaraan niet geleverd mag worden.

Dronefabrikant DJI staat eveneens op deze Entity list en tophaviken in de VS willen zelfs dat de overheid zich geen DJI-drones meer aanschaft. DJI verklaarde dat de door de drones verzamelde gegevens weggeschreven worden op een hard schijfje voor de eigenaar. Maar toch blijven de VS hun NSA-gedrag projecteren op China en verspreiden ze verder de mythe dat de gegevens naar China versluisd zouden worden.

Deze heksenjacht doet vrezen dat er uiteindelijk een dubbel internetsysteem zal ontstaan.

Deze heksenjacht doet vrezen dat naarmate de veiligheid van de data belangrijker wordt er uiteindelijk een dubbel internetsysteem zal ontstaan: dat van de westerse wereld en dat onder leiding van China. Toch is het door Trump voorgestelde Clean Network niet echt van de grond gekomen omdat de handelspartners van China opzagen tegen de opdeling.

Geen invloed

Drones markt VS

De VS Federal Communications Commission verklaarde in oktober dat DJI 50 procent van de dronemarkt in handen heeft. Onderzoeksfirma DroneAnalyst raamt het percentage zelfs op 95 procent voor de unmanned aerial vehicles, ( UAVs) met een prijs tussen 350 en 2000 dollar. Vooral ordehandhaving departementen gebruiken de toestellen.

DJI heeft 50 tot 95 procent van de VS dronemarkt in handen.

DJI zag echter tijdig de bui hangen en heeft zijn afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers qua chips, motoren en camera’s verminderd, aldus directeur Onderzoek en zelf ex-DJI-werknemer David Benowitz bij Droneanalyst. Nu is het bedrijf eigenaar van de meeste zaken waarvan het afhankelijk is. In augustus vertelde DJI zijn investeerders dan ook dat het plaatsen op de zogenaamde Entity list geen invloed had op de verkoop en de operaties in Noord-Amerika.

Met de stijgende zorgen over Chinese surveillance heeft DJI in 2019 Government Edition drones gelanceerd waarbij foto’s, video en andere gegevens nooit het toestel verlaten. Zelfs de fabrikant heeft er geen toegang toe.

Nieuwe gebruikers

Volgens DroneAnalyst daalde het aandeel van DJI in de wereldwijde dronemarkt van 74% in 2018 tot 54% in de eerste helft van dit jaar. De reactie van DJI daarop was eenvoudig: betere en goedkopere toestellen bouwen en een nieuwe generatie van gebruikers aantrekken. Zo startte het vooreerst een nieuw onderwijsdepartement op dat een kleine drone aanbiedt tegen 240 dollar en ook software om de leerlingen te helpen met basisprogrammatie. Vervolgens worden cineasten ingeschakeld voor een drone met stabilisatietechnologie. Een andere kan 40 ha grond bestuiven in één uur.

De hele hetze heeft minder met data te maken dan met het beschermen van de eigen industrie.

De VS proberen nu opdrachten toe te vertrouwen aan binnenlandse bedrijven die echter veel kleiner zijn. Pentagons Defense Innovation Unit beschikt over een lijst van elf toegelaten UAV-verkopers, meestal Amerikaanse en twee uit Zwitserland. Het gebrek aan gelijkwaardige initiatieven dreigt de lokale politie zwaar op te breken. De meeste in de VS vervaardigde drones kosten 30 procent meer en bieden minder mogelijkheden.

Eigenlijk heeft de anti-DJI-hetze – overigens door de beide grote partijen van de VS – minder met data te maken dan met het beschermen van de eigen industrie.

 

Dit artikel verscheen eerder op Chinasquare. be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!