Foto: archief DeWereldMorgen.be
Nieuws, Samenleving, Politiek, Pakistan, CIA, Code Pink, GCHQ, Kareem Khan, Jonathan Banks -

Belangrijke getuige tegen Amerikaans droneprogramma ontvoerd

In de nacht van 4 februari ontvoerden 20 gewapende mannen de Pakistaanse anti-dronesactivist Kareem Khan. Khan stond op het punt Britse, Duitse en Nederlandse parlementariërs te informeren over de impact van droneaanslagen in zijn land.

woensdag 12 februari 2014 16:38
Spread the love

De stem van Pakistaanse dronesslachtoffers

Khan besloot in 2010 de CIA aan te klagen, nadat zijn broer en zoon in 2009 waren omgekomen bij een droneaanslag die gericht was op zijn huis in de Pakistaanse regio Noord Waziristan. Bij deze aanslag kwam eveneens een derde burger om het leven, die in het dorp was om te werken aan de bouw van de plaatselijke moskee. Khan klaagde ook de Pakistaanse overheid aan, omdat deze er niet in geslaagd was een effectief onderzoek uit te voeren naar de gebeurtenis.

De activist eiste dat Jonathan Banks, het hoofd van de CIA-afdeling in Islamabad, niet het land zou verlaten totdat hij gereageerd had op de aanklacht. Banks verloor dankzij alle media-aandacht die deze oproep teweegbracht zijn dekmantel, en kreeg vervolgens toestemming terug te keren naar de VS. Het is zeer ongebruikelijk voor de VS om een hooggeplaatste spion als Banks terug te roepen.

Hooggeplaatste woordvoerders van de Amerikaanse inlichtingendienst beweerden dat de aanslag noodzakelijk was omdat Talibanleider Haji Omar zich op dat moment in het huis van Khan bevond. Khan liet hierop weten de beruchte terrorist nooit gekend te hebben. Hij was op het moment van de aanslag als journalist aan het werk in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Bovendien benadrukte Khan tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse actiegroep Code Pink dat Omar meerdere malen dood was verklaard door de media. “Hoe vaak kan dezelfde man vermoord worden?”, vroeg hij zich hardop af.

“Kareem Khan is niet alleen een slachtoffer, maar ook een belangrijke stem van alle burgers die gedood of verwond zijn door Amerikaanse droneaanvallen”, stelde Shahzad Akbar, de advocaat van Khan, na zijn ontvoering.

Pakistaanse veiligheidsdienst wordt verdacht van ontvoering

Volgens familieleden van de activist droegen sommige van de ontvoerders die Khans woning in de Pakistaanse stad Rawalpindi binnendrongen politie-uniformen. De mannen weigerden te vertellen waar zij Khan heen zouden brengen.

Akbar liet de Britse krant The Independent weten dat de politie aanvankelijk weigerde om Khan als vermist te registreren. De advocaat twijfelt er niet aan dat een overheidsinstantie verantwoordelijk is voor de ontvoering. “Gewone criminelen handelen niet zo bij een ontvoering”, stelt hij.

Inmiddels heeft een woordvoerder van de politie het persagentschap AFP laten weten dat Khan niet gearresteerd zou zijn. Het hooggerechtshof van Rawalpindi heeft de Pakistaanse veiligheidsdiensten om opheldering gevraagd.

De Pakistaanse overheid heeft afgelopen maand een wet aangenomen die het de veiligheidsdiensten mogelijk maakt om een terreurverdachte maximaal 90 dagen vast te houden, zonder informatie te geven over zijn locatie of hetgene waarvan hij beschuldigd wordt. Deze wet zou eventueel gebruikt kunnen worden om vermissingen als die van Khan te legitimeren.

Volgens Isabelle Arradon, woordvoerder van Amnesty International, is de ontvoering van Khan een exemplarisch voorbeeld van een zorgwekkende trend die zich in Pakistan afspeelt. “Deze behandeling van personen die openlijk de mensenrechtenschendingen in Pakistan aan de kaak stellen, roept ook belangrijke vragen op over de mogelijke medewerking van het land aan het Amerikaanse dronesprogramma”, stelt ze.

Enerzijds veroordeelt de Pakistaanse regering het gebruik van de drones, maar anderzijds weigert zij de VS hiervoor aan te klagen. De actiegroep Code Pink heeft van Pakistaanse bronnen vernomen dat de ontvoering van Khan alleen had kunnen plaatsvinden met toestemming van de VS.

Op 25 februari zou Khan zijn getuigenis afleggen tegenover een speciale parlementaire groep die zich in Groot-Brittannië over drones buigt. De Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) heeft in het verleden coördinaten van mogelijke doelwitten in Pakistan doorgegeven aan de CIA.

Mocht blijken dat door deze informatie burgerslachtoffers zijn omgekomen, dan kunnen medewerkers van de GCHQ worden aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord. Dit bleek afgelopen maand uit een juridisch advies dat werd opgevraagd door de parlementaire groep.

Volgens een schatting van VN-rapporteur Ben Emmerson zouden droneaanvallen sinds 2004 minstens 400 burgerslachtoffers hebben geëist. Het persbureau APF stelt dat sinds 2008 in totaal 2.155 Pakistanen zijn omgekomen door de inzet van drones. Onduidelijk is hoeveel van deze personen onschuldige burgers zijn. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!