Nieuws, Wereld, Oorlog en vrede -

Meer dan zestig basissen met drones op Amerikaanse bodem

De meeste Amerikanen denken bij drones aan conflicten in verre continenten. Maar uit een rapport van de organisatie Public Intelligence blijkt dat er in de VS zelf meer dan zestig basissen zijn voor de onbemande vliegtuigen.

donderdag 14 juni 2012 14:31
Spread the love

De organisatie, die pleit voor vrijheid van informatie, stelde op basis van militaire documenten een kaart samen met 64 basissen waar onbemande vliegtuigen gestationeerd zijn. Op nog 22 andere locaties is een basis gepland. In twaalf gevallen gaat het om basissen waar bewapende varianten zoals de Predator en Reaper gestationeerd zijn.

Volgens Public Intelligence is het erg waarschijnlijk dat de kaart niet volledig is en dat er dus nog meer basissen bestaan in de VS.

Welke missies die toestellen uitvoeren, is onduidelijk. Vermoedelijk worden sommige basissen gebruikt als controlecentrum voor drones in het buitenland of voor de opleiding van “piloten”.

Privacy

Burgerrechtenorganisaties in de VS vrezen dat de militaire spionagetoestellen de privacy van Amerikaanse burgers in gevaar brengen. In december vorig jaar waarschuwde de American Civil Liberties Union nog in een rapport dat onbemande toestellen in het Amerikaanse luchtruim een gevaar vormen voor de vrijheid en privacy van Amerikanen.

Niet enkel het Pentagon voert steeds meer vluchten boven het Amerikaanse grondgebied uit met onbemande toestellen. Twee maanden geleden publiceerde de Electronic Frontier Foundation (EFF) al een overzicht van de toestellen die gebruikt worden door onder meer politiedepartementen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!