Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Hoe overleef je met een minimumpensioen?

Hoe doe je dat? Rondkomen met een pensioentje van 1250 euro voor een echtpaar of 1000 euro voor een alleenwonende? Meer dan 200.000 Vlaamse gepensioneerden vragen zich dat elke maand af.
donderdag 29 september 2011

Het minimumpensioen voor een volledige loopbaan bedraagt voor een echtpaar 1332 euro. Een alleenstaande krijgt 1066 euro. Maar doordat veel gepensioneerden niet aan een volledige loopbaan raken, moeten ze vaak met minder weten rond te komen.

In Vlaanderen gaat het om 200.000 gepensioneerden die het elke maand moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De ABVV-Senioren trokken met die bedragen naar de schuldbemiddelaars van 30 OCMW's en vroegen hen hoe je dat doet: leven (of overleven) met zo'n kleine bedragen.

Schrap dat abonnement op krant en tijdschrift, is het eerste advies. Ga de krant lezen in de bibliotheek of pik de Metro op in het station. De meeste schuldbemiddelaars stellen ook voor om de auto te verkopen.

Je haar laten knippen kan ook in de kapperschool of kan desnoods verminderd worden tot één keer om de paar maanden. Voor de vervanging van kapotte huishoudtoestellen kan je terecht in de Kringloopwinkel.

Het budget voor kleren kan op die manier ook gehalveerd worden, volgens de meeste schuldbemiddelaars.

Huisvesting is de grootste kost en daar kan moeilijk op beknibbeld worden. De overgrote meerderheid van gepensioneerden heeft een eigen huis, maar vaak zijn het net de mensen met de laagste pensioenen die dat niet hebben.

Een sociale woning huren kan de huurprijs met 160 euro verlichten. Ga vijf of zes jaar voor je pensioen op een wachtlijst staan voor sociale woning, raden veel bemiddelaars aan.

14 euro per dag

Na al die kosten blijft er nog leefgeld over. Dat is de som die gepensioneerden vrij kunnen besteden aan eten voor henzelf of hun huisdier, onderhouds- en toiletproducten, een uitstap of een cadeautje voor de kleinkinderen. Dat leefgeld bedraagt 100 euro per week of 14 euro per dag. Je moet maar eens naar de supermarkt gaan en zien wat je in je winkelkar krijgt met 100 euro.

Conclusie van de schuldbemiddelaars: je kan dit niet oplossen zonder te raken aan de levenskwaliteit. “Je kan snoeien, maar dan kom je op een punt dat een gedetineerde meer comfort en sociaal leven heeft dan iemand die 40 of 45 jaar gewerkt heeft”, zei een schuldbemiddelaar.

Sommige OCMW's passen daarom zelf bij. “Om personen met een dergelijk inkomen  menswaardig te laten leven, is het voor de OCMW's noodzakelijk om financieel tussen te komen”, zei een OCMW-voorzitter. Eén OCMW gaat er bijvoorbeeld van uit dat een alleenstaande 714 euro plus de huurprijs nodig heeft om menswaardig te leven.

Volgens het ABVV kan je daar iets aan doen door mensen kansen te geven om meer pensioenrechten op te bouwen of door de welvaartsvastheid van de pensioenen te versterken.

Dat zijn maatregelen op lange termijn die moeilijk liggen gezien het politieke klimaat en de budgettaire toestand. Het ABVV heeft ook drie voorstellen op korte termijn. Ook voor rusthuizen moet er een maximumfactuur komen. Huurders op de privé-markt met een klein pensioen moeten beroep kunnen doen op een huursubsidie en er moet geïnvesteerd worden in gratis openbaar vervoer en degelijke dienstencentra.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Helene P op donderdag 29 september 2011

  Vergeet niet dat een eigen huis tegenwoordig vaak ook niet veel verlichting brengt. Ik betaal bijv evenveel als een huur aan de lening voor o.a. isolatiewerkzaamheden, betere brander en warmwatervoorziening enz enz of anders kun je zelfs minimum verwarming en een douche elke 3 dagen - ipv vroeger elke dag - wel vergeten. (Dure persoonlijke lening, want een hypotheeklening mag niet meer.) Dan de jaarlijkse belasting, onderhoud verwarming en schoorsteen en zo gaat het door. Sociaal leven? Vergeet het maar, een zeldzaamheid. 100 Euro per week in de supermarkt? Geen sprake van, dan is het budget naar de haaien! Hoewel alles, absoluut alles, inbegrepen de goedkoopste huismerken, eieren, wortels en appels, steeds duurder wordt. Maar niet klagen eigenlijk want iedere maand komt het pensioen weer en ooit loopt die lening ook af (hopen maar dat je dan geen andere nodig hebt). En leve het internet en de TV met de vele kanalen! En ja... een goede gezondheid. En met een eigen huis krijgen je kinderen 'later' nog iets beters dan de piepkleine cadeautjes van nu. Dus daarom maar beter de riem nog wat verder aantrekken... Het leven blijft mooi en boeiend!

 • door Damhert op donderdag 29 september 2011

  Vandaag een schrijnende getuigenis ontvangen van een alleenstaande ouder die het niet meer ziet zitten en het volgens sommigen waarschijnlijk ook wel aan zichzelf te danken zal hebben: http://www.dewereldmorgen.be/blog/damhert/2011/09/29/crisis-andy-vermaut

 • door Adrien Verlee op donderdag 29 september 2011

  Het zal nauwelijks kunnen om mensen hierover een ander inzicht te geven, dat zij anders er gaan tegenaan kijken. Maar het zou goed zijn als men terug zou grijpen naar het onderscheid dat vroeger, veel vroeger, gemaakt werd tussen eigendom en bezit. Dat zijn twee verschillende zaken. Niet er naar teruggrijpen in de zin van een oplossing te zijn (zoals vroeger de discussie liep, en waar Marx toch duidelijk liet zien dat de ellende ontspringt uit de kapitalistisch georganiseerde warenproductie), maar als een slimmer organiseren van de samenleving. Het onderscheid tussen bezit en eigendom, dat leidt ook niet per definitie tot grauwheid en logge bureaucratie.

 • door Josefine op donderdag 29 september 2011

  "Een sociale woning huren kan de huurprijs met 160 euro verlichten. Ga vijf of zes jaar voor je pensioen op een wachtlijst staan voor sociale woning, raden veel bemiddelaars aan" Hoezo? Je moet eerst al een klein inkomen hebben om op de wachtlijst te kunnen komen, en dan moet je jaren wachten... ik weet het want ik heb het geprobeerd toen ik nog werkte, nu sta ik er vier jaar op en vorig jaar kreeg ik weer te horen: het zal nog wel zeven jaar duren... Dat zegden ze ook toen ik inschreef...

 • door WILLEMS GUY op vrijdag 30 september 2011

  Je moet inderdaad besparingen doen. Deze dewelke u opsomt zijn juist. Kom nog bij het voedsel. Kwaliteit voedsel kan je niet meer kopen. Uw auto laat je best aan de kant staan of , beter, je verkoopt uw wagen en ga tevoet, met tram trein bus. Restaurant is buiten bereik. Een geschenk aan uw klien(kind) kan ook niet meer. En je kijkt naar de mercedessen bmw's , porsche's die voor u snoren. Je tv kijk je maar tot 21.00 ur en je gaat naar bed . Zo kan je ook verwarming uitsparen terwijl rijken rijker worden omdat jij armer wordt. In welk land leven wij?

 • door Lievepepermans op vrijdag 30 september 2011

  Ik heb met een dergelijk inkomen uit invaliditeit (zonder kinderbijslag en studiebeurs daarbij gerekend) 2 kinderen opgevoed. Dat betekent keuzes maken en veel energie steken in overlevingsstrategieën. Energie die je niet overhoudt om je leven terug in de rails te brengen. Leuk voor een tijdje, moeilijk als dit ook je levensperspectief inhoudt. Mijn verlangen betreft geen luxe, wel zinvolle bezigheden en een draaglijk leven. Na 20 jaar overleven op een dergelijke manier is ook vrijwilligerswerk niet langer een optie. Gaan werken nog veel minder. In een situatie van pensionering komen daar nog fysieke beperkingen bovenop en een niet te ontlopen eenzaamheid. Iedereen heeft het immers druk, druk, druk. Verwondert het u dat ik mij vragen stel bij de zin van het bestaan?

 • door Marcus op vrijdag 30 september 2011

  dit hebben we te danken aan onze zakkenvullende politiekers. Ze zorgen ervoor dat je kunt studeren, dat je dan goed je boterham kunt verdienen echter ze romen je pensoien af met plafonds, maar doordat je in de val getrapt bent om te studeren zorgen ze er inherent voor dat je nooit een volwaardig pensioen kunt opbouwen. Dan houden we nog geen rekening met het feit dat het juist die groep is die het snelst uitgeblust is en het snelst aan 50 de deur wordt uitgestuurd wegens te duur.

 • door Hellfigger op vrijdag 30 september 2011

  De pensioenen drastisch verhogen en gelijk voor iedereen. Dus weg met de vaste benoemingen en hun riante pensioenen.

  Een ander oplossing is om serviceflats te bouwen (bied verschillende voordelen aan), een rusthuis zou de laatste oplossing moeten zijn.

  Een ander punt is dat iedereen een individueel pensioen krijgt.

 • door FREDRIX LEON op maandag 3 oktober 2011

  Bravo voor dit artikel. Er ontbreekt een zeer belangrijke uitleg, dat is dat het niet volstaat om 40 jaar te werken anders gezegd een volledige loopbaan. Ieder veertigste moet ook een loon opbrengen en dus een pensioenbijdrag dat gelijk is of meer dan het vastgesteld plafond. Indien dit maar de helft is gedurende 40 jaar dan is het pensioen maar 50% van de officiële bedragen, gelukkig wordt voor velen een som bijgevoegd om aan het minimum te geraken. Liberale politici hadden gewag gemaakt dat vanaf 01-09-11 iedere gepensioneerde minstens 1000€ zou ontvangen! Wel ik weet van enkelen dat zij nu nog altijd minder ontvangen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties