Verslag, Nieuws, België -

Hoe overleef je met een minimumpensioen?

Hoe doe je dat? Rondkomen met een pensioentje van 1250 euro voor een echtpaar of 1000 euro voor een alleenwonende? Meer dan 200.000 Vlaamse gepensioneerden vragen zich dat elke maand af.

donderdag 29 september 2011 16:29
Spread the love

Het minimumpensioen voor een volledige loopbaan bedraagt voor een echtpaar 1332 euro. Een alleenstaande krijgt 1066 euro. Maar doordat veel gepensioneerden niet aan een volledige loopbaan raken, moeten ze vaak met minder weten rond te komen.

In Vlaanderen gaat het om 200.000 gepensioneerden die het elke maand moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De ABVV-Senioren trokken met die bedragen naar de schuldbemiddelaars van 30 OCMW’s en vroegen hen hoe je dat doet: leven (of overleven) met zo’n kleine bedragen.

Schrap dat abonnement op krant en tijdschrift, is het eerste advies. Ga de krant lezen in de bibliotheek of pik de Metro op in het station. De meeste schuldbemiddelaars stellen ook voor om de auto te verkopen.

Je haar laten knippen kan ook in de kapperschool of kan desnoods verminderd worden tot één keer om de paar maanden. Voor de vervanging van kapotte huishoudtoestellen kan je terecht in de Kringloopwinkel.

Het budget voor kleren kan op die manier ook gehalveerd worden, volgens de meeste schuldbemiddelaars.

Huisvesting is de grootste kost en daar kan moeilijk op beknibbeld worden. De overgrote meerderheid van gepensioneerden heeft een eigen huis, maar vaak zijn het net de mensen met de laagste pensioenen die dat niet hebben.

Een sociale woning huren kan de huurprijs met 160 euro verlichten. Ga vijf of zes jaar voor je pensioen op een wachtlijst staan voor sociale woning, raden veel bemiddelaars aan.

14 euro per dag

Na al die kosten blijft er nog leefgeld over. Dat is de som die gepensioneerden vrij kunnen besteden aan eten voor henzelf of hun huisdier, onderhouds- en toiletproducten, een uitstap of een cadeautje voor de kleinkinderen. Dat leefgeld bedraagt 100 euro per week of 14 euro per dag. Je moet maar eens naar de supermarkt gaan en zien wat je in je winkelkar krijgt met 100 euro.

Conclusie van de schuldbemiddelaars: je kan dit niet oplossen zonder te raken aan de levenskwaliteit. “Je kan snoeien, maar dan kom je op een punt dat een gedetineerde meer comfort en sociaal leven heeft dan iemand die 40 of 45 jaar gewerkt heeft”, zei een schuldbemiddelaar.

Sommige OCMW’s passen daarom zelf bij. “Om personen met een dergelijk inkomen  menswaardig te laten leven, is het voor de OCMW’s noodzakelijk om financieel tussen te komen”, zei een OCMW-voorzitter. Eén OCMW gaat er bijvoorbeeld van uit dat een alleenstaande 714 euro plus de huurprijs nodig heeft om menswaardig te leven.

Volgens het ABVV kan je daar iets aan doen door mensen kansen te geven om meer pensioenrechten op te bouwen of door de welvaartsvastheid van de pensioenen te versterken.

Dat zijn maatregelen op lange termijn die moeilijk liggen gezien het politieke klimaat en de budgettaire toestand. Het ABVV heeft ook drie voorstellen op korte termijn. Ook voor rusthuizen moet er een maximumfactuur komen. Huurders op de privé-markt met een klein pensioen moeten beroep kunnen doen op een huursubsidie en er moet geïnvesteerd worden in gratis openbaar vervoer en degelijke dienstencentra.

take down
the paywall
steun ons nu!