Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

Meer dan demonstreren: bezetters Maagdenhuis vernieuwen onderwijs

Mahatma Gandhi zei: “Wees de verandering die je graag wilt zien.” In plaats van een demonstratieloopje te doen en wachten dat iemand de boodschap oppikt, voeren Amsterdamse studenten en docenten hun beoogde toekomstbeeld voor het onderwijs in de praktijk uit.
zaterdag 7 maart 2015

Hoorcolleges, workshops, mediteersessies, toespraken, openbare vergaderingen, exposities, boekpresentaties, films, muziekoptredens: voor ieder wat wils. Sinds donderdag 26 februari, de eerste officiële bezettingsdag, weet de Nieuwe Universiteit van Amsterdam op haar dagelijkse Appropiation Day een indrukwekkend divers programma voor het publiek op poten te zetten.

Klassiek muzikale intermezzo op de Nieuwe Universiteit. vrijdag 6 maart (Foto: Helenka Spanjer)De Nieuwe Universiteit van Amsterdam is een inspiratie geworden voor studenten en docenten in de rest van Nederland. Begin maart volgden steden Groningen, Maastricht, Rotterdam, Leiden, Nijmegen en Utrecht het Amsterdamse voorbeeld door ook een Nieuwe Universiteit te stichten.

Zaterdag 7 maart begon de alternatieve universiteit al aan haar tiende Appropiation Day (“Toe-eigeningsdag”). Deze keer met een buitenlandse gast: de Amerikaanse antropoloog en anarchistische activist David Graeber. Graeber gaf in het bezette Maagdenhuis een lezing. Historicus en schrijver Rutger Bregman staat maandag 9 maart op de planning. “Geweldig dat er zoveel studenten (en inmiddels ook docenten) in verzet komen”, schreef hij op Facebook.

David Graeber spreekt, zaterdag 7 maart (Foto: Thomas Decreus)

Het programma van de vierde Appropiation Day.

Blik op de toekomst 

Afgelopen vrijdagavond bezocht DeWereldMorgen het Maagdenhuis, en sprak met een aantal studenten en docenten. Ruud (23) student Geschiedenis en Politicologie, legt uit wat een Appropiation Day en de visie achter de Maagdenhuisbezetting is:

“Wat mensen in de klassieke zin van demonstreren zien, is dat je de straat op gaat en een rondje loopt. Het idee is nu om in plaats van zo'n symbolisch protest te houden, de concrete situatie al te veranderen. We hebben inmiddels zo’n grote macht opgebouwd met deze beweging - die vooral sinds de kraak van het Spinhuis ontzettend sterk is gegroeid en een gigantische impuls heeft gekregen met de bezetting van het Bungehuis - die alleen maar verder is uitgebreid sinds dat we het Maagdenhuis in zijn gegaan."

"Met de kraak van dit gebouw hebben we het symbool en het centrum van de macht van de neoliberale universiteit overgenomen. We hebben gewoon gezegd: 'Weet je wat, we gaan laten zien hoe het eruit moet zien als wij het runnen.' Wat hier gebeurt, is een blik op de toekomst.”

"Alle colleges zijn gratis en openbaar voor iedereen. En ieder onderwerp kan worden aangedragen. Op de VU [Vrije Universiteit van Amsterdam] werden mensen laatst weggestuurd omdat ze een te edgy onderwerp aan wilden snijden. Ze wilden het over Palestina hebben. In het licht van Charlie Hebdo enkele dagen eerder was dat niet oké. Dat is hier helemaal niet zo. Iedereen heeft hier ruimte om dingen te organiseren en mee te denken hoe de Nieuwe Universiteit eruit moet zien."

"Er wordt door studenten, docenten en medewerkers ontzettend positief gereageerd. Ook in de samenleving. Ik veronderstel dat dit onder de managers van de universiteit minder positief wordt ervaren. Maar aangezien vanuit het Maagdenhuis geen les wordt gegeven - de UvA wordt vanuit hier enkel bestuurd - is er nu geen sprake van belemmering van onderwijs. We hebben een situatie gecreëerd waar nieuwe kennis wordt gedeeld; dat is precies waar de Nieuwe Universiteit over gaat.”

Ruimte voor participatie

Na 46 jaar is het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) weer bezet. Nadat de kraak op de UvA-locatie het Bungehuis op dinsdag 24 februari werd beëindigd, zijn de studenten twee dagen later het Maagdenhuis binnengedrongen – het bestuurlijke zenuwcentrum van de UvA. Sympathisanten en een groep docenten hebben zich solidair achter de bezettingsactie van de studenten geschaard. 

Volgens de Nieuwe Universiteit waren ze op woensdag 25 februari, na een protestmars van ongeveer 1500 mensen, spontaan het universiteitsgebouw binnengelopen. Op de bewuste avond kwam het College van Bestuur (CvB) even een kijkje nemen. Burgemeester Eberhard van der Laan kwam ook even buurten. In algemene bewoordingen had de Amsterdamse burgemeester enig begrip getoond. Op Facebook schreef de Nieuwe Universiteit een dag later:

“Wij hebben een ruimte voor participatie gecreëerd, door een open debat te houden. Wij houden de deur open voor iedereen die meer wil weten, mee wil praten, mee wil denken, of mee wil werken. Medewerkers worden niet verhinderd. (…)  Zolang het nodig is willen wij in het Maagdenhuis blijven, zodat wij de discussie open houden en iedereen de mogelijkheid geven deel te nemen.

Hart onder de riem

Sinds zijn bezetting in 1968 staat het Maagdenhuis in de Nederlandse geschiedenis symbool voor de democratisering van het onderwijs. Toen zat de samenleving in haar ontzuilingperiode die, in Nederland, een aantal fundamentele democratiserings- en emancipatieprocessen op gang bracht.

Misschien heeft dit gegeven de gevoelige snaar weten te raken. Met de bezetting van het Maagdenhuis zijn de studenten namelijk overrompeld door een grote golf van steunbetuigingen en bezoeken van organisaties en publieke figuren. Zo liepen docenten Geschiedenis op de tweede bezettingsdag het Maagdenhuis binnen met kartonnen dozen vol boodschappen voor de universiteitsbezetters. Andere docenten hebben besloten om colleges in het bezette universiteitsgebouw te geven. Toegankelijk voor iedereen.

Naast de burgemeester gaf bekende hiphop-artiest Typhoon een optreden in een volgestroomd Maagdenhuis. Cabaretier Freek de Jonge, de Algemene Onderwijsbond, en Emile Roemer, fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer, hebben ook een hart onder de riem gestoken. En de vakbond Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) bestelde op zaterdag 28 februari honderd pizza's voor de studenten en docenten.

Eerder die middag was via een livestream op YouTube de docentenvergadering te zien waarvoor docenten hun collega's hebben uitgenodigd om zich bij hen aan te sluiten. Inderdaad, in 2015 staan de studenten en docenten in de voetstappen van hun voorgangers op een technologisch vergevorderde manier. Zo lanceerden ze op woensdag 4 maart een mobiele app voor de Android smartphone voor een virtuele weergave van de bezetting.

Rethink UvA

Docenten hebben inmiddels de groep Rethink UvA gevormd om hun werkomstandigheden aan de kaak te stellen. Dit gebeurde naar aanleiding van het gesprek tussen Rethink UvA en het CvB op donderdag 5 maart.

In een persbericht van vrijdag 6 maart heeft de docentengroep een voorstel opgesteld tot “democratisering en decentralisering van het UvA-bestuur met als doel een academische gemeenschap te creëren die in staat is om zichzelf te besturen”. Die dag zou het CvB om 16 uur zijn standpunt over de opgestelde eisen bekendmaken, maar het vroeg om uitstel.

Docent Middeleeuwse Geschiedenis Guy Gelner: “Gisteren ontmoetten zes medewerkers de rector magnificus en de voorzitter van het CvB. Omdat we nog geen machtspositie in de onderhandelingen hebben, mochten we ze ontmoeten en luisteren naar wat ze te vertellen hadden. We vonden het verrassend dat ze ons wilden aanhoren, aangezien we duidelijk onze bezwaren hebben uiteengezet en naar buiten toe hebben gecommuniceerd."

"Er hing een vriendelijke sfeer, maar het werd snel duidelijk dat we nog geen standpunten van hen konden krijgen. Het enige wat we de afgelopen weken en maanden hebben gehoord [van het CvB] zijn soundbytes: 'Er moet geluisterd worden, dit is een discussie. Er komt geen actie of concreet plan.' In dat opzicht zijn we niet verrast dat ze nog steeds geen concrete suggesties kunnen geven. Later ontvingen we een bericht dat slechts één eis [van de zes] op een uitgesteld moment bediscussieerd kan worden. We hebben, vind ik, voldoende extra tijd gegeven. Deze keer tot maandag 9 maart om 09:00 uur."

Managerialisme 

Guy Gelner: "Persoonlijk vind ik dat ze op een confrontatie aansturen. Uitstel, uitstel, uitstel en niets naar buiten brengen… totdat onze bronnen opraken. Mocht er niets op maandag komen, dan gaan we grote mobilisaties opzetten om de democratie op de universiteit te herstellen, want op dat moment zal het CvB de facto een onlegitiem bestuursorgaan worden. Ik ben erg teleurgesteld dat we in deze situatie verzeild zijn geraakt. Men loopt gevaar ontslagen te worden. We hadden graag veel eerder op hun samenwerking en een eerlijk gesprek willen rekenen."

"Het jarenlange ingewortelde managerialisme maakt van de universiteit een bedrijf of fabriek. En dit is juist het probleem. Het is voor het bestuur heel moeilijk om op een professioneel en psychologisch niveau uit dat referentiekader te stappen. Ze kunnen niet meer met duizenden intelligente mensen communiceren. Dit is de reden waarom ik niet verwacht dat ze op een dag het licht zien branden."

"Dankzij de studenten, docenten en activisten hebben we eindelijk onze boodschap naar buiten kunnen brengen. Ik denk dat iedereen daarbuiten de vertrouwenscrisis binnen de UvA nu wel begrijpt.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door coenvanderstede op dinsdag 10 maart 2015

    Ziedaar de bankdirecteurs van morgen!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties