Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

De draaideur tussen Europese politiek en bedrijfswereld

Transparency International maakte de bedragen bekend die politici extra krijgen door te zetelen in verschillende raden van grote bedrijven en het aantal externe mandaten die Europese politici opnemen. Nathalie Griesbeck uit de liberale ALDE-fractie spant de kroon met 33000 euro en 63 externe mandaten. Nummer één in België is Guy Verhofstadt, die meer dan 15000 euro extra per maand binnenrijft en 51 extra mandaten heeft.
zondag 16 november 2014

Verhofstadt combineert zijn werk als europarlementslid met het zetelen in de raden van bestuur van private pensioenfondsen, gastransportbedrijven en investeringsmaatschappijen. Hij is niet de enige, want veel parlementsleden klussen bij in raden van besturen van bedrijven.

De top vijf neemt samen 234 mandaten op. Het is zeer gemakkelijk om van de bedrijfswereld in de politiek te stappen, zoals Mario Draghi die van Goldman Sachs naar de ECB verhuisde, of vanuit de politiek naar de bedrijfswereld te trekken. Er bestaat een draaideur tussen de politiek en de bedrijfswereld.

 

Dit leidt tot belangenvermenging waarvan we verschillende voorbeelden kunnen vinden in het Europese beleid. Private ondernemingen en multinationals halen veel voordelen uit het Europese beleid. Guy Verhofstadt zetelt in de raad van bestuur van Sofina, een investeringsmaatschappij die werkt voor Danone, GDF Suez, Colruyt, maar ook voor hedgefondsen.

Hedgefondsen zijn financiële instellingen die bedrijven helpen om risicovolle beleggingen te doen die leiden tot grotere winsten dan “normale” beleggingen. Deze roekeloze beleggingen sleurden iedereen mee in een financiële en economische crisis, waar enkel de aandeelhouders van een klein aantal multinationals profijt konden uithalen.

In 2008 verklaarde de EU de oorlog aan deze fondsen en beloofde deze fondsen aan banden te leggen. Vandaag zien we dat het enkel een oorlog is van woorden, maar niet van daden.

Achterkamertjes

Geen enkel land in de EU heeft maatregelen getroffen om de hedgefondsen te verbieden, wat wel moeilijk is als de politici er zelf belang bij hebben om ze in leven te houden. Dit geldt ook voor het ecologiebeleid van de EU en zijn lidstaten waar er niet wordt gesproken wordt over de overstap van nucleaire energie naar hernieuwbare groene energie. De EU lijkt geen aanstalten te maken om hier verandering in te brengen, integendeel. Het gaf op 8 oktober zelfs toestemming aan Groot-Brittannië om een nieuwe kerncentrale te bouwen. 

Het duidelijkste voorbeeld is het TTIP (Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap), het handelsakkoord tussen de EU en de VS dat momenteel wordt onderhandeld en wordt verdedigd door Guy Verhofstadt. Het verdrag is gericht op het wegnemen van de handelsbelemmeringen (tarieven, onnodige regelgeving, beperkingen op investeringen, enz.) in een groot aantal economische sectoren, zodat het gemakkelijker wordt om tussen de EU en de VS goederen en diensten te kopen en te verkopen.

Kortweg houdt dit in dat de arbeidsvoorwaarden zullen worden ingeperkt, milieuwetten worden afgeschaft en een werkende bevolking in Europa zal verarmen. Het verdrag houdt geen enkel voordeel in voor de gewone man, maar opent wel perspectieven voor verschillende Europese en Amerikaanse multinationals. Het verdrag wordt onderhandeld in achterkamertjes en voornamelijk beïnvloed door bedrijven. 96 procent van de lobbyisten zijn bedrijven, wat mee verklaart waarom het TTIP voordelig is voor één kleine groep.

Brandhout

 

 

 

Europa is natuurlijk geen alleenstaand geval, want dezelfde belangenvermenging zien we ook in België. De draaideur bestaat al tientallen jaren binnen de Belgische politiek. Jean-Luc Dehaene, voormalig eerste minister, zetelde in tal van bedrijven zoals Umicore, Lotus, Dexia en AB Inbev.

Hoe kan men nu verwachten dat de politici AB Inbev, waar Jean-Luc Dehaene in 2009 nog 79000 euro kreeg, eerlijke belastingen gaan laten betalen, als ze zelf in de raad van het bestuur zitten. Elio Di Rupo zetelde in 2004 in de raad van het bestuur van Dexia, één van de banken die moest gered worden met belastinggeld nadat ze roekeloze investeringen hadden gedaan om grotere winsten te kunnen boeken.

Alle werkgeversorganisaties waren tevreden over de Vlaamse en federale regering. VOKA was zo tevreden dat ze het Vlaamse regeerakkoord een 17/20 gaf, terwijl de vakbonden brandhout maakten van het regeerakkoord. Ook Unizo en VBO laten zich positief uit over het regeerakkoord.

 

We hebben nood aan een ander Europa, een solidair Europa waar de mensen voorgaan op het winstbejag van multinationals. We moeten de democratie respecteren en ondemocratische verdragen als het Verdrag van Lissabon opheffen of het TTIP stopzetten.

We moeten meer belang hechten aan de fundamentele democratische vrijheden en sociale grondrechten in plaats van de vier liberale marktbeginselen (vrijheid van circulatie van goederen, kapitalen, diensten en mensen). Een Europa waar overheidsbedrijven niet mee worden gezogen in de concurrentiemarkt, maar in dienst staan van de maatschappij en de bescherming van de openbare diensten en de sociale sector tegen commercialisering, privatisering en vermarkting.

Een ander Europa zal er nooit komen met politici als Verhofstadt, Dehaene, Di Rupo, Draghi en alle andere die gelieerd zijn aan multinationals, speculanten en superbanken. Het is het sociaal verzet dat zal moeten opstaan en voor een ander Europa zal moeten strijden.

Peoples of Europe rise up!

EU Integrity Watch is een database die een overzicht geeft van alle niet-parlementaire activiteiten van de leden van het Europees Parlement.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door Didier op maandag 17 november 2014

  Informatief en verhelderend, bedankt ! Dit stuk had op de voorpagina niet misstaan. Vertederend toch om te zien hoe goed die democraten voor elkaar zorgen ...

  • door anne ardui op maandag 17 november 2014

   Ja, dit is de vinger op de zere plek ! Slim is dit natuurlijk wél van de politici en bedrijven en 'efficiënt'(?) misschien ook nog. Maar waar zit in godsnaam hun intellectuele eerlijkheid ? Zouden deze politici en bedrijfsleiders echt niet zelf kunnen begrijpen dat deze symbiotische belangenvermenging zowel de politiek als de economie ongezond maakt ? Of is hun verstand ook al ongezond ?

   • door constant peers op maandag 17 november 2014

    corrupt is het juiste woord

  • door Lode Vanoost op dinsdag 18 november 2014

   Het staat op de voorpagina van onze website.

   • door Didier op dinsdag 18 november 2014

    Een zoveelste stap in de goeie richting ;-) Rest nu alleen nog de hoop dat die topdemocraten even goed gaan zorgen voor de burgers door wie ze zijn verkozen, en we leven in de ideale wereld !

    (Maar euh, … kan iemand me helpen, … hebben wij hen wel verkozen?)

 • door Bart op woensdag 19 november 2014

  Ben ook blij dit te lezen. Het tonen van een kluwen aan merken dat bij een handvol achterliggende spelers, of het bekijken van de bankconsolidatiegolf in de US na de crisis doen in mijn ervaring wel ogen open gaan. Dit arttikel stipt terecht aan dat het EU-apparaat in hetzelfde bedje ziek is.

  • door Didier op woensdag 19 november 2014

   Ik zou het nog genuanceerder uitdrukken, en zeggen dat het EU-apparaat volledig ten dienste staat van het Bankster-cartel, tegen de belangen van de bevolkingen in.

   Zie deze zeer onthullende, Nederlandstalige VPRO-documentaire, die toen door de mazen van het net is geglipt.

   http://www.youtube.com/watch?v=V2SyP6rmJ1Y Over de rol van Rothschildbank Goldman Sachs in de Griekse crisis (13 februari 2012)

 • door janu op maandag 17 november 2014

  politiekers zijn dienaren van de machtige bedrijfswereld en bankieren.Door de draaideur behoren ze zelf ook tot de machtige bedrijfswereld.

 • door Ronald Van Beneden op dinsdag 18 november 2014

  En dat is maar één van de politiekers die dankzij oneerlijke praktijken aan de macht is gekomen. Ze staan overal te brallen over democratie. Democratie voor wie? Voor hun belangenwereld anders niet.

 • door Ronald Van Beneden op dinsdag 18 november 2014

  In de partij van de CD-V zaten en zitten er ook zo enkelen. Herinner je de poster nog MET ONS WORDT HET BETER wel die heren op de poster hebben goed geboerd en voor hun is het inderdaad veel beter geworden. Alleen hadden de gewone mensen het toen niet begrepen en zijn we vandaag in eenzelfde val getrapt voor verandering.Maar voor wie? Voor ons de mens die zijn geld verdient met te werken.

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties