Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Interview

John Pilger: "We leven in een propagandatijdperk"

In een interview met Russia Today weerlegt onafhankelijk onderzoeksjournalist John Pilger de mythe van de objectiviteit en neutraliteit van de media. Het conflict in Oekraïne kan volgens hem een wereldoorlog in gang zetten, zelfs zonder dat de planners dat zelf willen.
maandag 16 juni 2014

DeWereldMorgen.be

(Dit zijn een aantal citaten, het volledige interview kan je onder aan dit artikel vinden)

“Wij geloven hier in het westen dat we objectief en neutraal zijn, als het over de grootmachten gaat is dat gewoon niet waar. Oekraïne werd in de westerse media bijna unaniem voorgesteld als Russische agressie. Hier en daar was er wat betere berichtgeving, maar dat was het overwegende standpunt.”

“Het is hier gewoon onmogelijk om degelijk geïnformeerd te raken over de wereld, tenzij je zelf begint te zoeken door het internet. Anders zit je voor je tv, waar je alleen maar propaganda krijgt. Het is altijd al zo geweest, maar nu is het nog intenser geworden. We hebben nu wel het internet, waar je wel zelf onderzoek moet doen. We leven in een propagandatijdperk.”

“In Oekraïne werd een burgeroorlog in gang gezet die zou kunnen overspoelen naar Rusland. Hier zit een oud Amerikaans plan achter – dit gaat over de controle van grondstoffen en handel, over strategische gebieden in Europa en Azië.”

(over de beslissing van Obama om 17 miljoen euro militaire steun te geven aan Oekraïne)

“Dit is een agressieve provocatie. Het is bijna ongelooflijk dat ze dat doen, aan de grens met Rusland. De Eerste Wereldoorlog is ook zo begonnen, deels bedoeld, deels door incidenten. Oorlogen beginnen altijd zo, dat is mijn ervaring als oorlogscorrespondent. Er kan een strategie zijn, een plan, maar incidenten kunnen een oorlog in gang zetten zonder dat de mensen dat wilden. Militaire oefeningen (van de NAVO) in Oekraïne houden, dat is zeer gevaarlijk.”

(over het feit dat Obama een groter budget voor kernwapens vraagt dan ooit tevoren in de Amerikaanse geschiedenis)

“Je kan dat opzoeken, de toegenomen productie van kernkoppen en van strategisch nucleair materiaal neemt de laatste jaren gestadig toe. Er is altijd een gevaar voor een kernoorlog geweest, die zal er altijd zijn, ook nu in de huidige gevaarlijke situatie.”

(over de recente NAVO-oefeningen in de Baltische Zee)

“Een deel van de intimidatie van Rusland (in de Baltische Zee) heeft een historische oorsprong. De Sovjet-Unie werd gehaat omdat het in de weg stond van de uitbuiting van een groot deel van de wereld. De tegenstanders van het Amerikaanse buitenlandse beleid zijn die regeringen die een of andere vorm van onafhankelijkheid nastreven. De Russiche regering is onafhankelijk – het is een machtige en zeer belangrijke onafhankelijke regering. Dan heb je heel de geschiedenis tussen Rusland en de VS – je mag die geschiedenis nooit onderschatten.”

Vertaling Lode Vanoost

Het volledige interview (22.59) op Russia Today: 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties