Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Oekraïne: Ik ben in de war, kan iemand me helpen?

Journalist Neil Clark heeft met de commentaren op zijn blog meerdere prijzen gewonnen. Deze blog over Oekraïne werd niet overgenomen door de BBC of de Guardian, hoewel ze er meermaals impliciet in worden vermeld, maar wel door Russia Today.
dinsdag 22 april 2014

1. Ik ben in de war. Enkele weken geleden werd ons in het Westen verteld dat, wanneer mensen overheidsgebouwen bezetten in Oekraïne, dat een zeer goede zaak is. Deze bezetters, zo werd ons verteld door onze politieke leiders en de commentatoren van de elitemedia, waren ‘pro-democratie-betogers'.

De Amerikaanse regering waarschuwde de Oekraïense autoriteiten geen geweld te gebruiken tegen deze ‘pro-democratie-betogers'. Dit mocht zelfs niet indien, zoals een aantal beelden aantoonden, sommigen van hen neonazi’s waren die onder andere Molotovcocktails gooiden naar de politie, standbeelden stuksloegen en gebouwen in brand staken.

Op dit moment, amper een paar weken later, wordt ons verteld dat de mensen die momenteel overheidsgebouwen bezetten in Oekraïne geen ‘pro-democratie-betogers’ zijn maar ‘terroristen’ of ‘militanten’.

Waarom was de bezetting van overheidsgebouwen in Oekraïne een goede zaak in januari maar is het iets heel slecht in april? Waarom was het gebruik van geweld tegen de betogers door de autoriteiten totaal niet toelaatbaar in januari maar is het nu aanvaardbaar? Ik herhaal: ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

2. Tijdens de voorbije winter kregen anti-regeringsbetogers in Oekraïne bezoek van meerdere prominente Westerse politici zoals de Amerikaanse senator John McCain en Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, die zelf koekjes uitdeelde. De voorbije weken zijn er zeer grote antiregeringsbetogingen geweest in talrijke West-Europese landen die niet dergelijke steun kregen, noch van belangrijke figuren, noch van commentatoren van de Westerse elitemedia. Die betogers kregen al evenmin gratis koekjes van vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Indien ze werkelijk zo enthousiast zijn over antiregeringsbetogingen in Europa en ze dit beschouwen als de puurste vorm van ‘democratie’, zouden McCain en Nuland bijgevolg hun solidariteit niet moeten tonen aan de straatdemonstranten in Madrid, Rome, Athene en Parijs? Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

3. Enkele weken geleden zag ik een interview met John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken. Hij zei “Je kan niet zomaar een land binnenvallen op basis van één of ander vals voorwendsel om je eigen belangen te verzekeren”. Ik kan me echter heel precies herinneren dat de VS dit in de voorbije twintig jaar al meer dan één keer heeft gedaan.

Herinner me ik me misschien de bewering ‘Irak heeft massavernietigingswapens' verkeerd? Was ik in 2002 en 2003 aan het dromen toen de politici en neocon experten iedere dag op TV kwamen om aan ons, het plebs, te vertellen dat we ten oorlog moesten trekken tegen Irak wegens Saddams dodelijke wapenarsenaal dat ons bedreigde? Waarom wordt een democratische stemming in de Krim, over het al dan niet aansluiten bij Rusland, beschouwd als iets veel erger dan de brutale, moorddadige invasie in Irak – een invasie die tot één miljoen dodelijke slachtoffers heeft veroorzaakt? Ik ben in de war. Kan iemand me dit helpen?

DeWereldMorgen.be

4. Er werd ons door zeer ernstige Westerse politici en 'media-experten' verteld dat het Krim-referendum niet geldig was, omdat het gehouden werd onder een “militaire bezetting”. Ik heb echter zopas nog zitten kijken naar de verslaggeving van de verkiezingen in Afghanistan, gehouden onder militaire bezetting.

Die werden door leidende westerse figuren, zoals NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen, geprezen als een “historisch moment voor Afghanistan” en een groot succes voor de “democratie”. Waarom wordt het referendum in de Krim verworpen maar de Afghaanse verkiezing gevierd? Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

5. Syrie is ook zoiets verbijsterend. Er werd en wordt ons nog altijd verteld dat radicale islamitische terreurgroepen een bedreiging vormen voor onze vrede, onze veiligheid en onze “manier van leven” in het Westen. Dat Al-Qaïda en soortgelijke groeperingen moeten worden vernietigd, dat we een genadeloze ‘War on Terror’ tegen hen moeten voeren. In Syrië hebben onze leiders zich juist geschaard aan de kant van dergelijke radicale groeperingen in hun oorlog tegen een seculiere regering, die de rechten van religieuze minderheden, waaronder Christenen, respecteert.

Wanneer de bommen van Al-Qaïda of hun bondgenoten afgaan in Syrië en er onschuldige mensen worden vermoord, worden deze niet veroordeeld door onze leiders. Hun enige veroordeling tot nu toe is gericht tegen de seculiere regering, die radicale islamieten bestrijdt en die onze leiders en commentatoren van de elitemedia ten allen prijze pogen omver te werpen. Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

DeWereldMorgen.be

6. En dan zijn er de homorechten. Er wordt ons verteld dat Rusland een zeer slecht en achtergesteld land is omdat het een wet heeft aanvaard tegen propaganda van homoseksualiteit voor minderjarigen. Onze leiders, die de Olympische Winterspelen in Sotsji omwille van deze wet hebben geboycot, bezoeken echter de Golfstaten waar homoseksuelen kunnen worden opgesloten of zelfs geëxecuteerd. Ze omhelzen daar hartelijk de staatsleiders zonder enige opmerking te maken over homorechten.

Gevangenisstraf of terechtstelling van homoseksuelen is toch veel erger dan een wet die de propaganda van homoseksualiteit voor minderjarigen verbiedt? Waarom, indien ze oprecht bezorgd zijn over de rechten van de homo’s, vallen onze leiders Rusland hierover aan en niet de landen die homoseksuelen opsluiten of executeren? Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

7. Er wordt ons in zeer veel nieuwsartikelen verteld dat de Hongaarse ultranationalistische partij Jobbik zeer slecht is en dat zijn stijgend electoraal succes een reden voor grote zorg is, hoewel ze zelf niet eens in de regering zit, en er waarschijnlijk ook niet in zal zitten in de toekomst.

Neonazi’s en ultranationalisten hebben echter wel posities in de nieuwe regering van Oekraïne, die onze leiders in het Westen enthousiast steunen, en hebben de neonazi’s en extreem-rechtse groepen een sleutelrol gespeeld in het omverwerpen van de democratisch verkozen regering van Oekraïne in februari, een ‘revolutie’ die werd toegejuicht door het Westen.

Waarom zijn de ultranationalisten en de extreemrechtse groeperingen in Hongarije onaanvaardbaar maar zeer aanvaardbaar in Oekraïne? Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

DeWereldMorgen.be

8. Er wordt ons verteld dat Rusland een agressieve, imperialistische grootmacht is en dat het een grote bezorgdheid is van de NAVO om zich te verzetten tegen de Russische ‘bedreiging’.

Ik heb echter onlangs gekeken naar de wereldkaart. Terwijl ik zag dat veel van de landen dicht bij Rusland (waaronder rechtstreekse buurlanden) lid zijn van de NAVO, het door de VS geleide militaire bondgenootschap wiens leden de laatste 15 jaren talrijke landen hebben gebombardeerd en aangevallen, kon ik geen enkel land dicht bij de VS zien dat op één of andere manier deel uitmaakte van een Russisch geleide militaire bondgenootschap, of waar er Russische militaire bases of raketten gelegen zijn.

Toch wordt ons verteld dat Rusland ‘de agressieveling’ is. Ik ben in de war. Kan iemand me helpen?

Neil Clark

Neil Clark's blog: I'm confused, can anyone help me?

Neil Clark's blog werd overgenomen door Russia Today: I'm confused, can anyone help me?

Vertaling Bavo Vanoost

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties