De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vrede, Propaganda & het Beloofde Land
Midden-oosten, Palestina, Israël, VS, Gaza, Nieuws, Azië, Westelijke Jordaanoever, Berichtgeving, Nieuwsmedia, Amerika's, Mediaberichtgeving, Nieuwsproductie, Bezette Gebieden -

Vrede, Propaganda & het Beloofde Land

maandag 3 januari 2011 18:09
Spread the love

Documentaire, 2003, 80 min., Engelstalig.
Beeldkwaliteit: goed, geluidskwaliteit: uitstekend.

‘Peace, Propaganda & the Promised Land’ biedt een opvallende vergelijking tussen de VS en de internationale media-aandacht voor de crisis in het Midden-Oosten.

Deze documentaire focust op hoe de structurele verstoring van de Amerikaanse verslaggeving de onjuiste perceptie van het Israëlisch-Palestijns conflict versterkt hebben.

Hij toont hoe de buitenlandse politieke belangen van Amerikaanse politieke elites – onder andere olie, en de behoefte aan een veilige militaire basis in de regio – gebundeld worden met Israëlische PR-strategieën om een krachtige invloed uit te oefenen op hoe het nieuws uit de regio wordt gebracht.

Aan de hand van analyses van geleerden, mediacritici, religieuze vertegenwoordigers en Midden-Oostenexperts wordt verklaard hoe – door taalgebruik, framing en context – de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook verborgen blijft in de VS nieuwsmedia en de Israëlische kolonisatie van de bezette gebieden een defensieve actie lijkt in plaats van een offensieve.

In de documentaire komen onder andere aan het woord: Noam Chomsky, Robert Jensen, Hanan Ashrawi en Robert Fisk.

Linken:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!