De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Robert Fisk: ‘Afzetting Ahmadinejad is kwestie van dagen’
Iran, Robert Fisk, Esfandiar Rahim Mashaei, Mahmoud Ahmedinejad, Spin-doctor, Ali Akbar Salehi -

Robert Fisk: ‘Afzetting Ahmadinejad is kwestie van dagen’

woensdag 29 juni 2011 12:13
Spread the love

Het regime van de controversiële Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad loopt op zijn laatste benen. Dat schrijft Midden-Oostenspecialist Robert Fisk in de Britse krant the Independent. De voorbij drie dagen werden drie van de naaste medestanders van de president opgepakt. Het probleemsitueert zich rond de persoon en de invloed van Esfandiar Rahim-Mashaee, een ingenieur en ook de schoonzoon van de Iraanse president. Die lijkt sinds de ‘herverkiezing’ van Ahmadinejad in 2009 steeds vaker de touwtjes in handen te hebben genomen.

Hij doet dienst als stafchef van de president en wordt ook omschreven als diens ‘spin-doctor’. Op diens aangeven heeft Ahmadinejad de voorbije maanden een reeks regeringsleden zonder boe of ba ontslagen en vervangen door mensen uit zijn eigen vertrouwenscirkel. Velen in Iran zeggen dat Rahim-Mashaee bezit heeft genomen van de geest van zijn schoonvader. Mashaee ligt zeer slecht bij de ultra-conservatieve geestelijken en leden van de Revolutionaire Garde en wordt ervan beticht het islamitische regime te ondermijnen. Ahmadinejad kan zich volgens de Iraanse grondwet niet kandidaat kan stellen voor een derde ambtstermijn bij de verkiezingen van 2013.

In Teheran wordt Rahim-Mashaee nu dagelijks gebrandmerkt als een ‘afvallige’, een gevaarlijk woord in het lexicon van de Islamitische Republiek. Wil de president zijn eigen hachje redden dan zal Rahim-Mashaee moeten gaan. ‘Maar dat een topman van het regime bereid was me onder vier ogen te vertellen dat Ahmadinejads dagen geteld lijken, is een bewijs dat het waarschijnlijk al te laat is,’ besluit Fisk.

De topkandidaat om Ahmadinejad op te volgen zou Ali Akbar Salehi zijn, de minister van Buitenlandse Zaken en voormalig attaché bij de VN voor het Iraanse nucleaire programma.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/how-the-demise-of-a-trusted-adviser-could-bring-down-mahmoud-ahmadinejad-2303671.html?service=Print

Bron : The Independent / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!