De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Iran bereidt sluiting Straat van Hormuz voor’
Conflict, Iran, Sluiting, Straat van Hormuz, Olietransport -

‘Iran bereidt sluiting Straat van Hormuz voor’

woensdag 14 december 2011 12:56
Spread the love

Het leger van Iran is volgens verschillende bronnen begonnen met militaire oefeningen die tot doel hebben de Straat van Hormuz te sluiten.  Volgens het persbureau Reuters zou het Nationale Veiligheidscomité van Iran voorbereid zijn op een militaire operatie. Een woordvoerder van dat comité, Parviz Sarvari, zei tegen het persbureau ISNA dat “als de wereld deze regio onveilig wil maken, wij de wereld onveilig zullen maken.” Vorige maand al had de Iraanse minister van Energie op de Arabische tv-zender Al Jazeera gezegd dat Teheran olie als een politiek wapen zou inzetten in elk toekomstig conflict over zijn kernprogramma.

De Straat van Hormuz vormt een belangrijpe passage bij de uitvoer van petroleum uit de Golflanden. Op zijn smalste punt heeft de Straat van Hormuz een breedte van 34 mijl (54 km). Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie, wat neerkomt op 33% van de wereldwijde olietransporten.

Het Iraanse leger wil geen commentaar geven. Wel heeft het leger eerder gedreigd dat de Straat van Hormuz afgesloten zal worden als de VS of Israël een aanval uitvoeren.

Experts voorzien dat een blokkade van de passage gedurende 30 dagen zal leiden tot olieprijzen van 300 tot 500 dollar per vat.

http://news.yahoo.com/iran-army-declines-mps-hormuz-exercise-remarks-132115297.html

Bron : Reuters / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!