De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oliepluim ter grootte van Manhattan bevindt zich onder de Golf van Mexico / Haïti : Wyclef Jean geen volgende president …
Haïti, Milieu, Golf van Mexico, Olieramp, The Deepwater Horizon, Amerika's, Wyclef Jean, Presidentsverkiezingen -

Oliepluim ter grootte van Manhattan bevindt zich onder de Golf van Mexico / Haïti : Wyclef Jean geen volgende president …

vrijdag 20 augustus 2010 12:05
Spread the love

De olie is terug. Een oliepluim ter grootte van Manhattan dwarrelt op een diepte van zo’n 900 meter onder de oceaan ter hoogte van het Deepwater Horizon platform, waar tussen april en juli zo’n 4,9 miljoen vaten of 750 miljoen liter olie in zee stroomden.

Begin deze maand kondigde de Amerikaanse regering aan dat zo’n 74% van die olie zich niet meer in het water bevond.  De olie is verdampt, opgeruimd of natuurlijk afgebroken, stond te lezen in een rapport van de Amerikaanse regering en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Niet dus. Uit een nieuw rapport van het Woods Hole Oceanografisch Instituut in Massachusetts blijkt dat zich een olieplium van zo’n 35 kilometer lang en anderhalve kilometer breed onder de oceaan bevindt.

In tegenstelling tot eerdere berichten breekt de olie zich niet snel af, aldus Ben van Mooy van Woods Hole. Ze bevindt zich in kouder water, waar bacteriën en microben minder actief zijn. De oliewolk is onzichtbaar, maar werd met speciale instrumenten waargenomen. Volgens de wetenschappers kan het maanden duren voor de olie is afgebroken en vormt het in die tijd een bedreiging voor het zeeleven.

De conclusies van Woods Hole staan te lezen in het wetenschappelijk magazine Science en zijn geïlllustreerd met bijgaande foto, die een duidelijk beeld geeft van de kwaliteit van het water in de pluim (rechts) en erbuiten (links). Voor hun onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van een robotonderzeeër, die onder de oceaan door het water zigzagde.

(Foto: R. Camilli et al., Science)

Bron : Woods Hole Wetenschappelijk magazine Sciene / Express.be

________________________________________________________________

Wyclef Jean

 

De Amerikaanse rapper van Haïtiaanse origine Wyclef Jean wordt niet de volgende president van Haïti. Volgens de kiescommissie voldoet de zanger niet aan alle wettelijke eisen om als kandidaat campagne te kunnen voeren voor het presidentschap.

Dat hij op dit moment buiten Haïti woont, zou wel eens een van de redenen kunnen zijn. Wyclef Jean verhuisde op zijn negende al naar de VS, waar hij in de jaren 90 wereldberoemd werd als rapper van de hiphopgroep Fugees. Na de verwoestende aardbeving in Haïti in januari stelde hij zich begin augustus kandidaat om staatshoofd van zijn straatarme land van herkomst te worden.

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!