De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Haïti: strijd tegen cholera in meest afgelegen gebieden
Haïti, Basisgezondheidszorg, Cholera, Rode Kruis, Humanitaire hulpverlening -

Haïti: strijd tegen cholera in meest afgelegen gebieden

donderdag 5 april 2012 15:25
Spread the love

In de bergen van “Chain de Mateux”, op zowat 80 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince, ligt Jean Dumand, een deelgemeente van Arcahaie. In de afgelegen vallei wonen 3.500 gezinnen, samen goed voor zo’n 21.000 bewoners. Bij gebrek aan goede wegen is de regio moeilijk toegankelijk. En alleen in het regenseizoen is er voldoende water via enkele rivieren.

Een jaar geleden kreeg men hier voor het eerst in de geschiedenis van Haïti met cholera af te rekenen. Deze ziekte was hen totaal onbekend: men wist niet hoe cholera zich verspreidt, hoe men zichzelf kan beschermen en nog minder hoe men deze ziekte in een vroeg stadium kan behandelen. Vele mensen werden ziek en stierven. Slechts enkelen bereikten het choleraverzorgingscentrum van het Rode Kruis in Arcahaie en konden er nog tijdig behandeld worden.

Kort daarop richtte het Rode Kruis drie mobiele gezondheidsploegen op. Die begaven zich naar de moeilijk bereikbare en afgelegen bergdorpen van Arcahaie om huisbezoeken af te leggen. Sinds mei 2011 bezochten Haïtiaanse Rode Kruisvrijwilligers meer dan 13.000 gezinnen (78.000 mensen). Zij legden de mensen uit hoe men cholera kan voorkomen en gaven hen ook een rehydratieoplossing te drinken. De vrijwilligers deelden ook tabletten uit waarmee de bevolking het drinkwater kan desinfecteren.

Momenteel zijn er in heel Haïti ongeveer 300 nieuwe choleragevallen per dag. In het gebied waar dit project loopt, waaronder ook de regio van Jean Dumand, is er sinds oktober 2011 bij de ongeveer 85.000 bewoners geen enkel ziektegeval meer gesignaleerd! Het Rode Kruis heeft ondertussen reeds 47 lokale teamleiders getraind die in het kader van deze gezondheidscampagne 660 vrijwillige hulpverleners begeleiden in bijna alle afgelegen dorpen.

Interview met Rode Kruismedewerker Yuma in Haïti (in het Frans).

We zijn er ons echter van bewust dat er in het komend regenseizoen dat in april begint opnieuw cholera kan uitbreken. Daarom hebben we in de afgelegen dorpen eerstehulpposten uitgebouwd, zoals deze in Jean Dumand. Daar vinden de vrijwillige hulpverleners voorraden aan waterzuiveringstabletten, rehydratiemiddelen en zeep om snel te kunnen reageren bij een nieuwe opstoot van cholera.

De eerstehulppost in Jean Dumand werd door de gemeenschap zelf gebouwd. Het Rode Kruis heeft hen daarbij materialen en bouwexpertise ter beschikking gesteld. De dorpelingen waren zeer gemotiveerd en wij voelden ons heel vertrouwd en verbonden met deze mensen. Ze zijn het Rode Kruis zeer dankbaar voor alle hulp in de strijd tegen de cholera. Elke dag zagen we de constructie verder groeien, terwijl de dorpelingen ongeduldig uitkeken naar hun eerste eigen basisgezondheidscentrum in dit afgelegen oord. Wij waren dan ook heel verheugd toen deze eerstehulppost einde februari geopend kon worden.
 

Oleg Blinnikov werkt als Rode Kruisafgevaardigde in Haïti.  Hij coördineert er choleraprogramma’s in opdracht van het Duitse Rode Kruis. Rode Kruis-Vlaanderen steunt het  programma in de regio Arcahaie dankzij de opbrengst van Music For Life 2011.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!