De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Moord op Lumumba 60 jaar na dato herdacht in Halle
Opinie - Dekoloniseer Halle

Moord op Lumumba 60 jaar na dato herdacht in Halle

maandag 18 januari 2021 16:20
Spread the love

 

Als afsluiting van de Lumumba Week in Halle was er op zondag 17 januari een symbolisch herdenkingsmoment in het stadspark aan de koloniale beelden.  Miguel Estrada (links op de foto, voorzitter van de Integratieraad Halle) en Andries Devogel (rechts op de foto, voorzitter van de Jeugdraad Halle) legde een krans neer en ontstoken een herinneringskaars.

Herdenking Patrice Lumumba in Halle. Foto: Dekoloniseer Halle

Precies zestig jaar geleden, op 17 januari 1960, werd de eerste premier van het pas onafhankelijk geworden Belgisch Congo vermoord. Ondertussen is deze datum internationaal bekend als Lumumba Dag. Patrice Lumumba is in de wereld een icoon geworden van de bevrijdingsstrijd tegen het kolonialisme.

Miguel Estrada: “De Lumumba Week in Halle was gezien corona overwegend een digitaal gebeuren, maar kon rekenen op veel positieve reacties en medewerking. Op de website van Dekoloniseer Halle kan u alles nog eens rustig nalezen. Daar kan je ook de video bekijken van de video die we deze week hebben kunnen maken met mensen uit Halle die hun kijk geven op Patrice Lumumba.”

Andries Devogel: “Met deze Lumumba Week en deze plechtigheid wensen we het signaal te geven om deze plek in het stadspark om te vormen en te verankeren tot een sprekende antikoloniale en antiracistische collectieve herdenkingsplek in de lokale samenleving.”

 

Meer informatie

www.dekoloniseerhalle.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!