De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kindercoaches springen belangeloos in de bres voor ouders tijdens coronacrisis
Kindercoachgilde

Kindercoaches springen belangeloos in de bres voor ouders tijdens coronacrisis

Dagelijks zetten verschillende kindercoaches van Het Kindercoachgilde zich belangeloos in om telefonisch een luisterend oor te bieden aan alle ouders. Daarmee gaven ze gehoor aan de oproep van initiatiefneemster Jeannette Van Kuik. Ouders moeten de voorbije weken non-stop 24/7 al hun rollen tegelijkertijd combineren met elkaar. Soms wordt dat allemaal wat te veel en kunnen ze een luisterend oor gebruiken, iemand die even tijd vrijmaakt voor hen. Op zo’n moment staan de kindercoaches voor hen klaar.

woensdag 13 mei 2020 10:55
Spread the love

 

De coaches van Het Kindercoachgilde geven gratis coaching aan ouders en opvoeders. Gezinnen zitten de voorbije weken continu bij elkaar binnen de vier muren van hun huis. Af en toe kunnen ze even naar buiten om wat te bewegen, maar ook hier is steeds voorzichtigheid geboden. Voor ouders betekent dit een constante druk op hun schouders. Ze jongleren van als ze hun ogen opendoen totdat ze weer gaan slapen om alle ballen in de lucht te houden en vooral alle rollen te combineren.

In gezinnen waar relaties al onder druk stonden, kunnen de problemen escaleren. Voor alleenstaande ouders kan de druk hoog oplopen. We denken daarbij ook aan ouders met bestaande stressklachten of een (aankomende) burn-out, die door de huidige situatie nu niet de noodzakelijke ruimte hebben voor rust en herstel.

“Ook nu de scholen weer opengaan, is er behoefte aan een luisterend oor. Vanuit onze beroepsvereniging hebben wij het initiatief genomen om met kinder- en oudercoaches tijd en aandacht te geven aan ouders die stoom af willen blazen, die een luisterend oor zoeken of gewoon even van gedachten willen wisselen over hun ervaringen”, zo verklaart initiatiefneemster, Jeannette van Kuik. “De coronamaatregelen tegen het Covid-19-virus hebben gezinnen in uitzonderlijke situaties gebracht. Veel ouders werken nu thuis, anderen werken in vitale beroepen en de druk in huis met alle gezinsleden thuis kan hoog worden. Daarom kan een deskundig luisterend verlichting brengen. Vaak zien we dat innerlijke frustraties dan een uitweg vinden via hoog oplopende emoties in het gezin, die dan vervolgens op de kinderen worden geprojecteerd.”

“Als voltijds telewerkende moeder van drie opgroeiende kinderen ervaar ik zelf hoe pittig het momenteel allemaal is. Even tijd nemen voor jezelf als ouder wordt een absolute luxe in deze tijden. Even me-time, even iemand die echt naar jou luistert en aandacht heeft voor wat heel deze situatie met jou doet. Dat is het bijzondere geschenk dat we als kindercoaches met deze hulplijn aan de ouders willen schenken. We hopen dat we zo een lichtpuntje mogen betekenen in deze tijden van constante aanpassing aan veranderingen in onze maatschappij”, zegt Myriam van Coaching Myrabelle en één van de vrijwilligers van dit initiatief.

Het aantal coaches dat zich belangeloos voor deze ouders wil inzetten, groeit met de dag in Vlaanderen en Nederland.  Dit zijn zowel coaches die reeds een eigen praktijk hebben, als coaches in opleiding of die hun coachervaring inzetten in hun job. In Vlaanderen zijn er momenteel acht coaches die actief meewerken aan dit initiatief. Dit zijn Myriam (Coaching Myrabelle) uit Sint-Katelijne-Waver, Fientje uit Mechelen, Evelien uit Begijnendijk, Wendy (IntoTouch) uit Nieuwerkerken, Daphne uit Meerle, Britt uit Hoogstraten, Els (wElskracht) en Sien beiden uit Destelbergen.

 

Via www.kindercoachgilde.nl/voor-ouders vind je het overzicht van alle telefoonnummers en momenten waarop Vlaamse en Nederlandse coaches bereikbaar zijn. Achter de coaches staat een team van mentoren.  Deze week werd ook een eigen facebookpagina @luisterendoorvoorouders opgericht met chatfunctie voor de ouders, die liever via chat in gesprek gaan. Professionaliteit en vertrouwelijkheid zijn gegarandeerd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!