De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe meer vrienden je hebt op Facebook, hoe groter je hersenen zijn…
Facebook, Omvang, Vrienden, Hersenen, Amygdala -

Hoe meer vrienden je hebt op Facebook, hoe groter je hersenen zijn…

zondag 23 oktober 2011 12:05
Spread the love

Wat zegt het over iemand wanneer hij 500 vrienden heeft op Facebook? Volgens een nieuwe studie zou dat onder andere betekenen dat bepaalde gebieden in zijn hersenen groter zijn en dat die persoon ook meer vrienden in ‘de echte wereld’ heeft. Dat blijkt uit een studie die deze week in het vakblad Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences werd gepubliceerd.

Daarin staat te lezen dat hoe meer connecties iemand op sociale netwerksites heeft, hoe dichter de grijze materie in specifieke plaatsen van het brein wordt.  De auteurs benadrukken dat het gaat om een correlatie en dus niet om een oorzakelijk verband.

‘Wat nu moet worden onderzocht is of deze structuren door de jaren heen veranderen,’ aldus een onderzoeker. ‘Zo zullen we een antwoord krijgen op de vraag of het internet onze hersenen verandert.’

De onderzoekers bestudeerden hersenscans van 125 jonge, actieve Facebookgebruikers. Ze bepaalden hoeveel vrienden iemand online en in de ‘echte’ wereld had en ontdekten een sterk verband tussen het aantal vrienden op Facebook en de hoeveelheid grijze stof in specifieke hersengebieden. Een van deze gebieden is de amygdala, waar emotionele reacties zoals angst en agressie worden verwerkt.

Een eerdere studie concludeerde dat mensen die veel vrienden hebben in de echte wereld ook een grotere hoeveelheid grijze stof in de amygdala hebben.

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/10/12/rspb.2011.1959.full

http://www.reuters.com/article/2011/10/19/uk-science-facebook-idUSLNE79I02020111019

Bron : Reuters / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!