De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Beginnen jongeren genoeg te hebben van Facebook?
Facebook, Traffiek, Afname -

Beginnen jongeren genoeg te hebben van Facebook?

donderdag 15 december 2011 13:23
Spread the love

Terwijl Facebook, het sociale netwerk dat wereldwijd ruim 800 miljoen leden telt, zich opmaakt voor een spectaculaire beursgang die het bedrijf in de lente van 2012 op 100 miljard dollar moet waarderen, krijgt het in eigen land af te rekenen met een akelig fenomeen. Steeds meer jonge Amerikanen weigeren een profiel aan te maken of zeggen het netwerk gewoon vaarwel, ook mensen die lange tijd de site gebruikten.

De cijfers liegen er niet om en mogen verontrustend worden genoemd. Uit recente gegevens van internettraffiekmeter comScore blijkt dat het aantal Amerikanen dat Facebook bezocht in het voorbije jaar met 10% is gegroeid. Een jaar eerder was die groei nog 56%. In de VS hebben 200 miljoen mensen een Facebookprofiel. Dat is tweederde van de bevolking.

Volgens analist Ray Valdes van onderzoeksbureau Gartner is deze achteruitgang vooralsnog geen fenomeen dat de beursgang van het bedrijf kan beïnvloeden,  maar zal Facebook het mettertijd steeds moeilijker krijgen om ervoor te zorgen dat die honderden miljoenen bezoekers blijven terugkomen. ‘Het is een voortdurend probleem waarvoor geen oplossingen bestaan,’ zegt hij in de New York Times.

De reden waarom mensen afhaken zijn veelvuldig. Er zijn niet enkel de steeds groeiende bekommernissen omtrent privacy en de voortdurende informatie-overload, maar ook gans andere redenen, zoals de voortdurende vraag om je gegevens open te stellen voor derde partijen en het verwateren van vriendschappen die ooit hecht waren.

Ene Tyson Balcomb, een universiteitsstudent uit Oregan, verwoordt het nog anders:

‘Op een dag stond ik in een lift naast een vrouw die ik nooit had ontmoet. Maar via Facebook kende ik een aantal van haar kennissen, wist dat ze op een klein eiland voor de kust van Washington woonde en recent de Space Needle in Seattle had bezocht. Ik wist al die zaken over die vrouw en had nooit met haar gesproken. Op dat moment begon ik te denken dat dit alles ongezond was.’

http://www.nytimes.com/2011/12/14/technology/shunning-facebook-and-living-to-tell-about-it.html?_r=2

Bron : The New York Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!