De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bloggers worden helden ‘Jasmijnrevolutie’
Facebook, Twitter, Revolutie, Internet, Cnn, YouTube, Tunesië, Bloggers, Jasmijnen Revolutie, Slim Amamou, Internetrevolutionairen, Helden, Mohammed Bouaziz, Channel 4, The Guardian, Nieuwe protesten, Interim-regering -

Bloggers worden helden ‘Jasmijnrevolutie’

woensdag 19 januari 2011 00:08
Spread the love

Protesten in Tunesië.

Een week geleden arresteerde de Tunesische overheid Slim Amamou nog. Hij was op Twitter te kritisch geweest over het regime. Vandaag werd Amamou benoemd tot staatssecretaris. En ook dat is een gevolg van zijn activiteiten op internet. Slim Amamou werd één van de leiders van de zogenoemde Jasmijnrevolutie, juist door die kritische berichtgeving op Twitter. En hij staat niet alleen. De afgelopen maand groeiden internetrevolutionairen in Tunesië uit tot de helden van de revolutie.

Internet heeft een cruciale rol gespeeld in de Jasmijnrevolutie. Websites als Facebook, Twitter en Youtube hebben het voor Tunesiërs mogelijk gemaakt om buiten de officiële staatsmedia om, toch een groot publiek te bereiken. Natuurlijk werden die pagina’s in eerste instantie afgesloten door de overheid. Maar bloggers waren de overheidscontrole te snel af door telkens weer nieuwe pagina’s op te richten.

En dus ontstond er een voorhoede die van alle protesten verslag deed op internet. Bijvoorbeeld door filmpjes te plaatsen op Youtube. Op 17 december ontketende Mohammed Bouazizi de Jasmijnrevolutie door zichzelf in brand te steken. Van de protesten die daarop volgden stonden razendsnel filmpjes online (zie rechts).

Revolutie nog niet voorbij

Dat het protest in Tunesië nog niet voorbij is, blijkt uit video’s die vandaag nog gepost werden op Facebook. Hoe de situatie zich ontwikkelt, is ook goed te volgen via Twitter. Verslaggevers van CNN, Channel 4 en The Guardian berichten over de nieuwe protesten in de straten van Tunis, dit keer gericht tegen de interim-regering.

Ook Tunesiërs zelf twitteren. Slim Amamou, de nieuwe staatssecretaris, is daar niet mee gestopt. Andere twitteraars zoals Khaled Abdeljaoued, Zizoo en Sarah Ben Hamadi discussiëren over de vorm die een nieuwe regering moet krijgen. De één wil dat de oppositie niet deelneemt zolang het oude regime nog in de regering vertegenwoordigd is. De ander vreest dat de oppositie te weinig ervaring heeft om het bestuur volledig over te nemen. Ook wordt voorgesteld om een zakenkabinet op te richten, bestaand uit bestuurders zonder politieke kleur.

Andere Arabische landen

De internetrevolutie beperkt zich niet tot Tunesië. Een opstandige voorhoede in andere Arabische landen neemt een voorbeeld aan de Tunesiërs. Een herhaling van de Tunesische Jasmijnrevolutie kan ook de regeringen in die landen bedreigen.

Er is dus alle reden voor angst bij regimes in de Arabische wereld. In Egypte hebben al meerdere mensen zichzelf in brand gestoken, in de hoop een eigen Jasmijnrevolutie te ontketenen. En in Libië gingen jongeren de straat op om te demonstreren tegen hun leider, kolonel Khadafi. Filmpjes daarvan waren ook weer te vinden op Youtube. 

Les manifestations pénètrent dans le siège du Gouvernorat

http://www.youtube.com/watch?v=1WR3gHd-UVY&feature=player_embedded

Incendie du siège du RDC à Sfax

http://www.youtube.com/watch?v=0gtfyAG86ts&feature=player_embedded

Hatem Ben Tahar – Killed by Tunisian Government

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DlF3H3Uo5WuY%26feature%3Dplayer_embedded

tunis14 01

http://www.youtube.com/watch?v=4-4bd6tmCwU&feature=player_embedded

Bron : 

NOS.NL (18.01.2010)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!