De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hij heeft me een schop in mijn nek gegeven en mijn tanden gebroken
België, Asielzoeker, Mishandeling, Gesloten centra, Gettingthevoiceout, Medische attest -

Hij heeft me een schop in mijn nek gegeven en mijn tanden gebroken

maandag 9 januari 2012 19:32
Spread the love

Kan je me vertellen hoelang je in gesloten centra hebt gezeten.

(Interview ( audio ) in het frans op de website van  http://gettingthevoiceout.wordpress.com

sinds 29 augustus.

Bent u op dat moment aangekomen in België?

Ja, ik ben aangekomen op de luchthaven en ik heb asiel aangevraagd. Men heeft mij meegenomen naar het centrum 127. Ik heb daar ongeveer 3 weken gezeten. Nadien hebben ze me een negatief antwoord gegeven. Ze hadden een vertrekdatum voor me voorzien, het was op 23 september. Ik ben naar de luchthaven gegaan, maar ik heb geweigerd om me te laten uitwijzen. Vervolgens hebben ze me naar het centrum in Brugge gestuurd, waar ik 1 maand ben gebleven. Nadien hebben ze opnieuw een uitzetting vastgelegd. Dat was op 20 oktober. Toen ik op de luchthaven aankwam, heb ik hen uitgelegd dat ik nieuwe elementen had binnengebracht voor mijn dossier, die mijn advocaat aan de sociaal assistente had gestuurd, maar die zij nog niet naar de dienst vreemdelingenzaken had opgestuurd. Hoe kon men mij uitwijzen in deze omstandigheden? Ze hebben me gezegd dat dit niet hun probleem was, dat het de beslissing was van de dienst vreemdelingenzaken dat ik moest vertrekken. Aangezien ze me wouden uitwijzen, heeft een politieagent me geslagen, waardoor ik op de grond ben gevallen. Ze hebben mijn voeten vastgebonden. Ze wouden ook mijn handen vastbinden, maar omdat ik weerstand bood, heeft een politieagent me met zijn voet in mijn nek geschopt. Mijn hoofd sloeg tegen de asfalt en hierop braken 2 van mijn tanden af. Ze hebben me gezegd: ” Als het zo zit, dan zullen we de dokter van de luchthaven bellen en die zal je een injectie geven, je zal niets meer begrijpen en we zullen je zo meenemen.” Toen de dokter aankwam, heb ik de injectie geweigerd want ik had gehoord wat de sold.. euh, de politieagenten hadden gezegd. De dokter heeft me geen injectie gegeven en heeft me gezegd kalm te blijven, want dat de auto van het centrum me terug zou komen ophalen. Ik ben teruggekeerd naar het centrum in Brugge. Dit was zondag, er was geen dokter, dus ben ik zo al bloedend gebleven.

De volgende dag, heeft de dokter me enkel een medicament gegeven en een medisch attest opgemaakt. Men heeft mij in een aparte cel gezet gescheiden van de groep, want ik had gebroken tanden en dinsdag, hebben ze me van centrum veranderd. Nu zit ik hier in 127bis.

En uit welk land komt u?
Ik ben Congolees van oorsprong, maar ik heb een vliegtuig genomen vanuit Angola.

En hebben ze je willen terugsturen naar Angola?
Ja.

En u heeft uw verwondingen laten vaststellen door de dokter?
Ja, hij heeft het vastgesteld en een attest opgemaakt.

En nu, wat verwacht u dat er nu gaat gebeuren na dit alles? Gaan ze u opnieuw uitzetten?
Mijn advocaat heeft tijdelijk mijn vrijheid gevraagd omwille van mijn gezondheid. Aangezien ik lijd, kan ik niet in een gesloten centrum blijven. Het gerecht heeft mijn vrijheidstelling aanvaard, maar de mensen van de dienst vreemdelingenzaken zijn in beroep gegaan. Ik weet het niet, ik denk dat ik hier blijf in dit gesloten centrum.

En hoe gaat het eraan toe in het centrum?
Voor mij is het echt heel moeilijk, want ik lijd, ik kan niet in slaap geraken. Tijdens de dag gaat het nog, maar s’nachts warmt mijn hoofd op en klopt het heel hard. En daar waar mijn tanden doordringen tot in het vlees, daar doet het zoveel pijn!

En heeft men geen röntgenfoto’s genomen?
Neen. De dokters hebben gewoon vastgesteld.

En krijgt u medicijnen?
Ze hebben me enkel medicatie gegeven voor mijn hoofdpijnen en medicatie om te kunnen slapen. Maar ik geraak niet in slaap. Ik doe niets anders dan wenen.

Bron : http://gettingthevoiceout.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!