De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het recht ontzegd om te stemmen!

Het recht ontzegd om te stemmen!

zaterdag 12 juni 2010 12:43
Spread the love

Mijn ervaring in het kiesbureau op het consulaat van Barcelona, Spanje, deze morgen:

Zoals de wet het voorschrijft voor elke Belg in het buitenland, had ik de optie om ter plaatse op het consulaat te stemmen, ofwel via briefwisseling. Ik koos voor dit laatste, wat dus de verkeerde keuze bleek te zijn.

Toen ik mij donderdag naar het postkantoor begaf (=mijn kiesbrief kwam pas aan op mijn thuisadres in Barcelona op woensdag, tja!), werd mij meegedeeld dat mijn enveloppe niet op tijd in België zou geraken tegen zondagmiddag, iets wat ik eerlijk gezegd al had verwacht.

Dus besloot ik om de brief terug mee te nemen met de bedoeling die op zaterdagmorgen op het consulaat af te geven. Voor alle zekerheid besloot ik naar het consulaat te bellen, maar ik kreeg enkel een ingesproken bandje te horen. (De lijn onderbrak op het einde van de mededeling.)

Aan de receptie van het consulaat deze morgen bleek ik niet op de inschrijvingslijst te staan. Logisch, gezien ik gekozen had om via post te kiezen. Na mijn verhaal te doen (in typisch Belgische omstandigheden; beide personen bleken gebrekkig tot geen Nederlands te spreken), werd ik toch toegelaten tot het kiesbureau. Tot mijn grote verrassing werd mij daar echter het recht tot stemmen ontzegd!

Mij werd droog meegedeeld dat ik de brief maar op de post moest doen. Toen ik hen erop wees dat die nooit op tijd toe zou komen, zei men dat ik de brief dan maar via DHL moet opsturen. Mijn vraag waarom de papieren niet eerder werden opgestuurd of, zoals door hen nu wordt voorgesteld, via DHL, werd op wat schouderophalen ontvangen. De bewuste enveloppe met mijn stem achterlaten werd ook niet aanvaard. Dus, niet stemmen was de enige oplossing. Toen ik opperde dat ik daar mee niet vervul aan de stemplicht, werd afgedaan door het consulaat met de woorden:” dat geeft niet. Niemand gaat jou daar ooit op pakken”. Bovendien “had ik maar moeten bellen naar het consulaat”. Toen ik hen wees op het ingesproken bandje, werd dit afgedaan als “niet waar. Het consulaat was bereikbaar.”

Daarmee was mijn verhaal uit, en kon ik weer naar huis terugkeren, met mijn stembrieven in mijn hand en de hoop dat het ooit nog goed gaat komen met ons klein landje wat meer gedeukt.

Tot slot nog dit, de Amerikaanse verkiezing van 2005? indachtig toen Bush met een handvol stemmen won, mocht Groen één stem tekort komen, de mijne zou belangrijk kunnen zijn. Het consulaat in Barcelona heeft er alvast anders over beslist.

Groeten,

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!