De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

GroenFront! verstoort overdracht vliegveld Twente
Klimaatverandering, Nederland, Luchthaven, GroenFront! -

GroenFront! verstoort overdracht vliegveld Twente

donderdag 2 december 2010 14:48
Spread the love

GroenFront! heeft op 1 december een bijeenkomst op het terrein van vliegveld Twente verstoord.

Geen nood aan nog een hub

De bijeenkomst was georganiseerd door Vliegwiel Twente, en was georganiseerd om de grond ceremonieel over te dragen van Domeinen (defensie) naar de gemeente Enschede en de provincie Overijssel. Ook zou er informatie verstrekt worden over de plannen met het terrein om er een nieuwe burgerluchthaven te openen.

Op het moment van de ceremoniële overdracht, kwamen de activisten in actie. Met een spandoek liepen zij het podium op, luid scanderend dat zij de grond op kwamen eisen, om er een natuurgebied van te maken.

“De vervuiling moet gestopt worden, het wordt tijd om vliegvelden te sluiten, in plaats van ze te openen”, aldus GroenFront! activist Mark.

Cancún

De actievoerders trokken een parallel met de klimaatconferentie die deze week in Cancún begonnen is.

“Het is bizar dat wij aan de ene kant van de aardbol vergaderen over hoe we klimaatverandering en dergelijke ecologische problemen tegen moeten gaan, maar dat we aan de andere kant plannen maken voor meer vliegvelden.”, zegt Mark.

“De ecologische problemen die vliegen oplevert, zowel op globaal als lokaal niveau, maken het totaal onverantwoord om nog te vliegen, laat staan om nóg een vliegveld te bouwen.”

Minderen

Mark verklaarde verder nog dat het hoog tijd wordt te minderen in energieverbruik. “De mensheid gedraagt zich momenteel als een plaag: we vreten alles op waar wij beter van worden, en dat wordt onze ondergang.” Het tij kan volgens hem echter nog gekeerd worden.

“De maatschappij zal heringericht moeten worden, we zullen de luxe van vliegen bijvoorbeeld moeten missen, maar een duurzame samenleving is prima mogelijk. Als we ons voedsel bijvoorbeeld eens lokaal verbouwden, op een duurzame manier, zou dat enorm schelen in energieverbruik.”

De activisten kondigen aan het vliegveld in de weg te blijven zitten. “Wij zullen niet zomaar accepteren dat deze klimaatmisdaad wordt begaan, en zullen ons met hand en tand verzetten tegen Vliegveld Twente.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!