De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europese Commissie promoot Balkan in Antwerpen
Cultuur, Europa, Europese Commissie -

Europese Commissie promoot Balkan in Antwerpen

zondag 27 juni 2010 11:35
Spread the love

Dit weekend organiseerde de Europese Commissie enkele evenementen in Antwerpen. Ter promotie van de Balkanlanden en Turkije streken enkele toonaangevende artiesten uit deze kontreien neer aan de Schelde. Met als hoogtepunt een optreden van de brassband Boban & Marko Markovic Orkestar in De Roma.

De promotietour ‘Zuidoost-Europa: een Culturele Reis’ eindigde na Rotterdam, Amsterdam en Gent in Antwerpen. Op diverse locaties in de Scheldestad werden enkele kandidaat-lidstaten van de EU cultureel gepromoot aan het publiek.

Balkan Beats

‘Als je een vrij verkeer van goederen wilt, dan moet je er maar bijpakken dat je ook vrij verkeer van mensen hebt’, vertelde de frontman van de Brusselse interculturele band Jaune Toujours vrijdagavond in De Roma in Borgerhout. ‘Wij zijn een voorstander van de uitbreiding van de EU. Het is beter als je kan reizen zonder veel papierwerk. Wij naar de Balkan en mensen van de Balkan naar ons!’

Even later betraden vader Boban en zoon Marko Markovic het podium met hun voltallig orkest. De ritmes en de blaasinstrumentensalvo’s reisden de pan uit. Een uitzinnige menigte danste op nummers als ‘Kalashnikov’ en ‘Mesecina’. Nummers die door de Balkan Beat-hype inmiddels wereldberoemd zijn geworden. Het feest eindigde met de lokale dj Tsiganisation Project.

Kroatische wijn

Zaterdagavond was de Cargo Zomerbar in Park Spoor Noord in Balkansferen gehuld. Het terras werd voor de gelegenheid aangekleed met witte feestlichtjes en lange witte tafels. De raki en de Kroatische wijnen vloeiden er rijkelijk. Zoals in de films van Emir Kusturica. De Kosovaarse Irina Karamarkovic bracht live muziek. De Antwerpse Ambrassband mengde Balkan brass met oude Antwerpse liedjes.

Deze happening deed best wat volk naar Park Spoor Noord trekken. Lokale bewoners waren ook van de partij. Onder hen waren een aantal Roma-Zigeuners. De film ‘Crossing the bridge’ van Fatih Akin toonde aan het publiek de rijke hedendaagse muziekscène van Istanbul.

Het weekend werd zondag afgesloten met auteurslezingen in boekhandel De Groene Waterman. Met Mario Levi uit Turkije, Igor Stiks uit Bosnië-Herzegovina en Damir Sodan uit Kroatië.

Uitbreiding van EU

Er is geen twijfel mogelijk over de goede bedoelingen van de Europese Commissie met deze culturele promotietour. De Commissie heeft dit weekend het publiek daarbij geïnformeerd over de toelatingscriteria. Een belangrijk aspect daarbij is het respecteren van mensenrechten en minderheden in eigen land.

Kroatië heeft de kandidatuur tot EU-lidmaatschap ingediend. Met Turkije zijn al onderhandelingen bezig. Onderhandelingen met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië moeten nog worden gestart. Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Albanië en Kosovo worden door de EU ook als potentiële kandidaten gezien.

Worden deze Balkanlanden en Turkije ooit EU-lidstaten? De tijd zal het ons wel leren. In ieder geval hebben heel wat Antwerpenaars kennis kunnen maken met de Balkan- en de Turkse cultuur.

Meer info: www.southeast-europe.eu

Bron: brochure ‘Zuidoost-Europa een Culturele Reis’ van de Europese Commissie, blz. 4 en 16 t/m 18.

take down
the paywall
steun ons nu!