De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Egypte : dag van de waarheid ?
Internet, Egypte, Oppositie, Nobelprijs voor de vrede, YouTube, Mohammed el Baradei, President Hosni Mubarak, Sms-diensten, Demonstraties -

Egypte : dag van de waarheid ?

vrijdag 28 januari 2011 12:21
Spread the love

In Kaïro is Mohammed el Baradei aangekomen. Hij wil de oppositie tegen het regime van president Hosni Mubarak gaan leiden, dat na dagen van ongeregelheden verder onder druk lijkt te komen. El Baradei is een Nobelprijswinnaar die jarenlang aan het hoofd stond van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in Wenen. ‘Ik ben klaar om de oppositie te leiden en Egypte via een vreedzame transitieperiode naar een ware democratie te leiden indien me dat wordt gevraagd,’ zei el Baradei bij zijn aankomst.

De 82-jarige Hosni Mubarak, die al 30 jaar het land leidt, is sinds het uitbreken van de protesten niet meer in het openbaar gezien. Het is niet duidelijk of hij opnieuw zijn kandidatuur wil stellen bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. Ook wordt gespeculeerd dat hij de macht zou overdragen aan zijn zoon Gamal Mubarak.

Een jaar geleden al had el Baradei aangekondigd kandidaat te zijn voor de verkiezingen van 2011, al heeft de heersende partij van Mubarak de regels dermate verstrengd dat nagenoeg niemand kandidaat kan zijn zonder haar toestemming. El Baradei waarschuwde het huidige regime toen voor ‘protesten zoals die in Iran in 2008’, indien het regime niet grondig zou veranderen. De ex-IAEA-topman woonde decennialang in Wenen in zelfopgelegd ballingschap. Ook de buiten de wet geplaatste Moslimbroederschap heeft ondertussen zijn steun aan de betogers betuigd.

Verwacht wordt dat vrijdag wel eens een cruciale dag kan worden in Egypte, wanneer miljoenen mensen de straat opkomen om in de moskee’s te gaan bidden. El Baradei zei dat hij een van de betogers zal zijn en dat hij niet voor zijn arrestatie vreesde ‘omdat die de situatie van Mubarak nog verder zou bemoeilijken’. El Baradei zei ook dat Mubarak, na dertig jaar aan het hoofd van Egypte te hebben gestaan, nu best opstapt.

Volgens het AFP zijn ondertussen de sms-diensten en het internet in het land afgesloten. Ook de leiders van de Moslimbroederschap zouden gearresteerd zijn, op verdenking van aanzetten tot de onlusten.

The Most AMAZING video on the internet #Egypt #jan25

http://www.youtube.com/watch?v=ThvBJMzmSZI&feature=player_embedded

Bron : Express.be / AFP

take down
the paywall
steun ons nu!