De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Arabische herfst: Egypte op weg naar militaire dictatuur?
Protest, Verkiezingen, Egypte, Wetsvoorstel -

Arabische herfst: Egypte op weg naar militaire dictatuur?

vrijdag 4 november 2011 11:13
Spread the love

Het Egyptische leger heeft via de de Opperste Militaire Raad, die momenteel de de facto regering in Egypte is, een voorstel ingediend waarbij het vrijgesteld wordt van parlementair toezicht. De militairen willen ook een vetorecht voor alle wetgeving die het leger betreft. Verder staat in het voorstel te lezen dat het leger een veto over de nieuwe grondwet kan uitspreken wanneer deze indruist tegen de in het document vermelde overkoepelende principes. Ook zou het parlement minder macht krijgen bij het opstellen van de nieuwe grondwet.

De rest van de bevolking is niet te spreken over het voorstel. Hervormingsleider Mohamed ElBaradei noemde het voorstel van de Raad ‘verstoord’. Volgens de belangrijkste politieke beweging in Egypte, de Moslimbroederschap, wordt ‘de wil van het volk verkracht’ .

Het voorstel komt er 4 weken voor de Egyptenaren naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De presidentsverkiezingen staan voor eind 2012 of begin 2013 gepland.

Egypte heeft een lange militaire traditie sinds het leger in 1952 via een militaire coup de macht greep. De laatste vier presidenten kwamen zonder uitzondering uit de legerrangen.

http://apnews.myway.com/article/20111103/D9QPEVR00.html

Bron: Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!