De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Criminalisering van het protest tegen mijnbouw is een groeiende trend in heel Latijns Amerika.
Protest, Mijnbouw, Canada, Criminalisering, LatijnsAmerika -

Van Canada tot het zuiden van Latijns-Amerika zaait mijnbouw dood en destructie

woensdag 13 november 2013 15:58
Spread the love

Afgelopen week, tussen 7 en 9 november jongstleden, kwamen de leden van het Observatorium voor mijnbouwconflicten in Latijns Amerika (OCMAL) samen in Lima (Peru). Zo’n zestigtal personen uit verschillende landen in de regio wisselden hun ervaringen uit en bespraken hoe samen te werken om de groeiende bedreiging van grootschalige mijnbouwprojecten in het continent een halt toe te roepen.

Over heel Latijns Amerika bedreigen grootschalige mijnbouwprojecten de cultuur, levenswijze, en gronden van lokale gemeenschappen. De verschillende nationale overheden, en ook de mijnbouwbedrijven, stigmatiseren en criminaliseren de lokale bevolking die zich tegen dergelijke projecten verzet. Met regelmaat vallen er bij confrontaties tussen de bevolking en de politie dan ook slachtoffers en doden.

In Peru vielen er vorige jaar verschillende doden bij protesten tegen het Conga project, een uitbreiding van de reeds bestaande goudmijn Yanacocha in Cajamarca. In Colombia waren er recentelijk ook verschillende doden te betreuren, in dit geval echter doelbewuste moorden om het lokaal protest de mond te snoeren. Op 30 september werd Adelinda Gomez in het Cauca departement vermoord toen ze een vergadering verliet en op weg was naar huis. Ze had eerder doodsbedreigingen gekregen om ‘te stoppen lastig te doen over mijnbouw’. Afgelopen twee november werd nog een andere boerenleider in Colombia, Cesar García, vermoord. Hij was lid van een lokale organisatie die zich verzet tegen het grootschalige mijnbouw project ‘La Colosa’, een goudmijn die multinational Anglogold Ashanti wil inplanten in het kleine landelijke dorpje Cajamarca, in de regio Tolima.

Ook tijdens de bijeenkomst in Lima, kregen de aanwezigen slecht nieuws te horen: in Ecuador was een lid van de inheemse bevolkingsgroep ‘Shuar’ doodgeschoten door het leger tijdens een militaire operatie die tot doel had de zogenaamde illegale mijnbouw aan te pakken. De Shuar lieten in een persbericht weten dat zij zelf niets te maken hebben met illegale mijnbouw in de regio, maar er juist het slachtoffer van worden.
 
Keer op keer moeten lokale gemeenschappen de rekening betalen voor mijnbouw projecten die hen door multinationals en de nationale overheid opgedrongen worden. De inkomsten
daarvan gaan naar de bedrijven en de gemeenschappen betalen achteraf de milieukosten. In veel gevallen zijn het Canadese mijnbouwbedrijven, die in het zuiden proberen makkelijk geld te verdienen, ten kosten van rurale gemeenschappen die hiertegen in opstand komen. Repressie en criminalisering van het verzet zijn daarbij schering en inslag, ook in landen waar linkse en progressieve regeringen aan de macht zijn, zoals in Ecuador.

Maar ook in Canada zelf zijn er inheemse groepen die te lijden hebben onder mijnbouwprojecten. Tijdens de bijeenkomst in Lima getuigde Beverly, lid van de Xatisull First Nations in Canada, dat haar gemeenschap omringt is door verschillende mijnbouwprojecten waartegen zij protesteren. Ondanks dat zij zelf geen woord Spaanse sprak, en vertaling nodig had om te verstaan wat de andere deelnemers te vertellen hadden zei ze achteraf verbaasd te zijn over de gelijkenissen tussen het verzet in het zuiden van het continent en dat in haar eigen land. ‘Alleen hoeven wij niet voor ons leven te vrezen.’ voegde ze er nog aan toe in haar dankwoord voor de uitnodiging om te kunnen deelnemen.

In een slotverklaring van de bijeenkomst klaagden de aanwezigen de systematische politiek van criminalisering van het verzet, evenals de inzet van het leger om protest te onderdrukken, aan, een trend die toeneemt in het hele continent. De slotverklaring klaagt deze verontrustende trend aan en sluit af met de woorden: ‘ Omdat wij het leven op de eerste plaats zetten, zullen wij geen mijnbouw toelaten in Ons Amerika’ .

Het Observatorium voor mijnbouwconflicten heeft verschillende gereedschappen om de criminalisering van protest in de regio te documenteren. Een kaart waarin alle gevallen van criminalisering, van bedreigingen tot moord, worden bijgehouden: http://criminalizacion.conflictosmineros.net/ en een database met mijnbouwconflicten in heel Latijns Amerika:http://basedatos.conflictosmineros.net/ocmal_db/

take down
the paywall
steun ons nu!