De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

TIBET: HET IS VIJF VOOR TWAALF VOOR HET MILIEU!
Tibet, Mijnbouw, Europees Parlement, Klimaatopwarming, Gletsjers -

TIBET: HET IS VIJF VOOR TWAALF VOOR HET MILIEU!

zondag 23 juni 2013 15:19
Spread the love

Verleden week woensdag organiseerden enkele Europarlementariërs samen met het Bureau van Tibet in Brussel, International Campaign for Tibet (ICT) en de Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO) een conferentie over het Tibetaans milieu in het Europees Parlement (EP). Na een welkomstwoord leidde MEP Thomas Mann (PPE – Voorzitter van de Tibet Intergroup) de conferentie in zeggend dat het Tibetaanse milieu drastische veranderingen had ondergaan door de klimaatveranderingen, de ontbossing en de ontvolking.

MEP Satu Hassi (EP- Groenen) stelde dat het milieu niet langer een regionaal of nationaal maar een mondiaal probleem geworden is. De ijsmassa’s smelten niet alleen op de Noord- en Zuidpool maar ook op de Derde Pool, zoals Tibet wordt genoemd. Enkele grote rivieren hebben er hun oorsprong en zo’n 2 miljard mensen zijn afhankelijk van de, soms zwaar vervuilde, rivieren. 

46000 GLETSJERS

Hoofdgastspreker Mr Tenzin Norbu van de Milieu en Ontwikkelingsdesk van de Central Tibetan Administration in Dharamsala (India) lichtte de situatie toe: “Ons team meet de milieuschade in Tibet en de impact van de industrie op mens en milieu. Tibet heeft het grootste zoetwaterreservoir, zowel qua aantal gletsjers (46.000 gletsjers met een opp. van 105.000 km2 ) als qua permafrost (= permanent bevroren bodem, waarbij het bovenste laagje in de zomer kan ontdooien) en rivieren. Het Tibetaanse plateau ligt 4500 meter boven de zeespiegel, maar nu lijkt het alsof het een hooggelegen eiland is. In 40 jaar tijd zijn de gletsjers met 20% teruggetrokken, dus 20% van de gletsjers ging verloren!. De Himalaya trekt dus sneller terug dan de Europese en andere gletsjers. Ook de permafrost smelt als gevolg van de opwarming van de aarde én door menselijk ingrijpen (aanleg autowegen,…).

Tibet is de watertoren van Azië: 30% van al het water ontspringt in Tibet. De Mekong is de belangrijkste rivier, ook voor de vissers. Het is erg problematisch dat alle rivieren in Tibet afgedamd zijn, want dit leidde tot een verhoogde seismische activiteit sinds 1973. Bovendien speelt het Tibetaanse plateau een belangrijke rol in het genereren en reguleren van de Aziatische moesson. Tegenwoordig is de regenval erg hevig, zelfs in India; wat gevolgen kan hebben voor de migratie.

De ontbossing in Tibet is bovendien gigantisch. Van de 25 miljoen ha bos in 1950, waren er in 1985 nog slechts 13,5 miljoen. Dit leidde o.a. in 1998 tot een enorme overstroming  van de Yangtse rivier. Ook nu is er nog steeds veel ontbossing, bijvoorbeeld ten oosten van Lhasa”.

SUCCESVOL PROTEST

Mr Tenzin Norbu gaat verder: “Daarnaast zijn er 200 actieve mijnen in Tibet, de meeste zijn kopermijnen, maar er zijn in totaal meer dan 30 verschillende ertsen die ontgonnen worden. Koper wordt in drie zones ontgonnen, tot nu toe werd er al 26.700.000 ton koper gedolven. Maar de vraag is: voor wie is dit gunstig? Zeker niet voor de lokale bevolking!  In Tibet kwamen al duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de vernietiging van het milieu en de ontginning van de natuurlijke rijkdommen; een enkele keer zelfs met resultaat :de mijn werd gesloten.”

Ter afronding werden twee video’s getoond: een korte video toonde het lozen van vervuild afvalwater ‘s nachts in een lokale beek in Dineth (Amdo – NO Tibet). Hoewel er op verschillende plaatsen zware metalen aangetroffen in de bodem of in het water; en er al dieren gestorven waren, bleven de Chinese autoriteiten ontkennen dat er een probleem was. 

NOMADENGETTO’S

De documentaire “From Nomad to Nobody” van Michael Buckley belichtte een ander aan het milieu gelinkt probleem, nl het “her-settelen” van de nomadische bevolking. De Tibetaanse nomaden worden door de Chinese autoriteiten gedwongen hun graslanden te verlaten en te ruilen voor stedelijke getto’s waar ze werkloos aan de drank geraken. De schade aan de weilanden is onherroepelijk, de graslanden dienen immers begraasd worden om het groeiseizoen zo te verlengen. “http://www.wildyakfilms.com/nomadworld/film.htm

Tenslotte drong de heer Tenzin Norbu aan op meer steun voor het milieu van het Europees Parlement en de Tibet steungroepen. “China is vervuiler nummer 1. Ze hebben niet het recht het Tibetaanse milieu te vernietigen.” 

MEP Thomas Mann eindigde deze confronterende conferentie met een boodschap van hoop: ” U kunt er zeker van zijn dat we doorgaan met onze steun voor de Tibetaanse en dat we alles op de voet blijven volgen. Vanuit het EP zullen we blijven actie ondernemen via resoluties.”

Vertaling gebaseerd op het Engelstalige persbericht van Dennis Barbion, Voorzitter van de Tibetaans-Vlaamse Vriendenkring. Volledige tekst van persbericht : https://www.facebook.com/tibetvlaanderen

Birgit van de Wijer

Aanverwante artikels:

http://timesofindia.indiatimes.com/city/guwahati/Experts-wary-of-Indias-stand-on-Brahmaputra/articleshow/20722361.cms

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2013-03-25/news/38010254_1_glaciers-mass-balance-black-carbon

take down
the paywall
steun ons nu!