De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Deelnemers “No Border”-kamp riskeren jaar cel voor onlusten aan centrum 127bis
Protest, Herdenking, Gesloten asielcentrum 127bis, No Border Camp 2010, Semira Adamu -

Deelnemers “No Border”-kamp riskeren jaar cel voor onlusten aan centrum 127bis

donderdag 9 februari 2012 01:30
Spread the love

woensdag 08 februari 2012 om 13u57

 Het Brusselse parket heeft celstraffen van één jaar geëist tegen twee Engelsen die betrokken zouden geweest zijn bij de uit de hand gelopen betoging aan het gesloten vluchtelingencentrum 127bis in Steenokkerzeel, in september 2010. De twee, een 19-jarig meisje en een 37-jarige universiteitsassistent, namen toen deel aan het “No Border”-kamp aan Tour & Taxis in Brussel.

Deelnemers “No Border”-kamp riskeren jaar cel voor onlusten aan centrum 127bis

De deelnemers aan dat kamp hielden op 26 september 2010 een betoging aan het gesloten vluchtelingencentrum om de twaalfde verjaardag te herdenken van de dood van asielzoekster Semira Adamu. In Steenokkerzeel kwam het tot confrontaties met de politie. Die zette paarden in om de betogers weg te drijven van het centrum terwijl een aantal manifestanten de agenten bekogelden met modder en aardappelen. Elf betogers werden uiteindelijk administratief opgepakt. Het parket vervolgt nu twee van de betogers voor weerspannigheid en verboden wapendracht en heeft een jaar cel geëist. Hun advocaten vragen de vrijspraak. “Op de zitting zijn video-opnames vertoond waarop te zien is hoe andere betogers, niet onze cliënten, zich misdragen”, zegt meester Joke Callewaert, advocaat van één van de twee Engelsen. “Het parket meent echter dat onze cliënten ook gestraft moeten worden omdat ze deel uitmaakten van de groep. Wij vinden dat een heel gevaarlijke redenering.” Heel wat sympathisanten van de Engelsen waren op het proces afgekomen, dat onder zware politiebewaking verliep. Zo waren de sympathisanten en journalisten niet welkom in de nochtans halflege zittingszaal. De uitspraak valt op 7 maart. (MVL)

Bron : Belga / website Knack.be

Politie zette val op …maar sympathisanten trapten er niet in …

Ik wilde deze morgen de rechtzaak bijwonen.  . De politie was tijdens de zitting massaal aanwezig. ….  Er waren veel  agenten aanwezig in burger .. We kennen ze . We  ruiken ze op afstand  De zaal zaten “zogezegd vol ” … dus moesten we wachten tot één persoon de zaal verliet .. dan mocht een andere persoon binnen.  …..Alle identiteitskaarten van personen die de zitting bijwonen werden op papier neergeschreven …  volgens de wet  kan dit niet .. Er kan enkel controle van de identiteitskaarten plaats vinden. … Er werd klacht neergelegd.  Men zou dit document na afloop van de zitting vernietigen. Maar moeten we dit geloven ???  Alle personen die de zitting wilden bijwonen en zelfs advocaten werden aan een grondig onderzoek onderworpen … Om te zien of er geen wapens of wat dan ook tijdens de zitting binnen gesmokkeld werden .  Ze beschouwden ons als “terroristen ”  Even goed lachen …Zoals eerder vermeld werd zelfs Belga geweigerd op de zitting.  We leven toch in een ” rechtstaat ” .. Wat heeft het gerecht eigenlijk te verbergen voor de pers ? Dat ze geen voet hebben om op de staan bleek tijdens het proces … De waarheid is : dat er geen bewijzen zijn tegen deze twee beschuldigden …  Wat zegt de wet weer .. Men is onschuldig tot het tegendeel bewezen is …..Iedereen heeft het recht om te demonstreren en om actie te voeren tegen onrechtvaardigheden …  ……. Zelfs de agent die zich burgerlijk partij stelde ( hij kwam op het einde met zijn advocaat uit de kamer waar de zitting plaatsvond)  wist het niet meer zo goed.    De angst bij de politie zat er goed in.Dit bewijst de zware veiligheidsmaatregelen die eigenlijk niet hoefden. De politie provoceerde hier zeer duidelijk en hoopte dat we in hun val zouden trappen.   Zelfs een getuige  werd geweigerd omdat hij zijn papieren niet bij had . Of een persoon die een copy bij had van haar identiteitskaart mocht niet binnen.

Luc Schrijvers  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!