De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom geen enkele Russische politicus Poetin een strobreed in de weg zal leggen
Oppositie, Demonstranten, Vladimir Poetin, Herverkiezing -

Waarom geen enkele Russische politicus Poetin een strobreed in de weg zal leggen

dinsdag 27 december 2011 18:01
Spread the love

De Russische zakenkrant Kommersant verbaast zich over het feit dat de oppositie, ondanks een beter dan verwachte uitslag tijdens de voorbije parlementsverkiezingen, niet van plan lijkt het momentum gecreëerd door de straatprotesten in Moskou uit te buiten voor politiek gewin. De mensen die zich de voorbije weken als anti-Poetin manifesteerden zijn allesbehalve doorwinterde politici, integendeel het gaat om figuren in de marge van de Russische politiek actief zijn, zoals internetactivist Aleksej Navalny of ex-president Mikhaïl Gorbachev. Erger nog de oppositie heeft zich van de betogers gedistantiëerd.

En daar is een eenvoudige reden voor schrijft Kommersant. Geen enkel Russisch politicus heeft het lef om zich op te werpen als de anti-Poetinkandidaat. Ten eerste zijn ze geschrokken van hun goede resultaat tijdens de voorbije verkiezingen, ten tweede begrijpen ze maar al te best dat – in tegenstelling tot de verkiezingen voor het parlement – de presidentsverkiezingen maar door één kandidaat gewonnen kunnen worden. En omdat ze al achterover vielen van het succes dat ze in de Doema hebben behaald, lijkt de oppositie al meer dan tevreden met het aantal zetels dat ze nu bezet. De oppositie heeft dan ook beslist om kandidaten voor het presidentschap naar voren te schuiven die al een of meerdere keren het pleit van Poetin hebben verloren en eigenlijk bij voorbaat kansloos zijn.

De gedachte om één kanidaat voor de verschillende oppositiepartijen naar voren te schuiven, lijkt niet eens bij hen te zijn opgekomen. Het is weer als vanouds: een reeks tweederangskandidaten die elk opkomen voor verschillende thema’s. Geen van hen meet zich ook nog maar het imago aan van een nieuwe ‘anti-Poetinleider’ en de kans dat één van hen het in 2012 van Poetin haalt is nog kleiner dan de apocalyps zelf.

En er is nog iets: de plaats aan Poetin laten lijkt een pragmatische keuze voor de oppositie. Want uiteindelijk zal die oppositie de volgende vijf jaar met de machtshebbers moeten werken en niet met de burgers.  En die machtshebbers hebben het niet zo begrepen op excessief activisme. Het is dan ook volledig begrijpelijk dat de oppositie niets zal doen om Poetins herverkiezing te dwarsbomen en er zelfs voor zal zorgen dat Poetin aan één enkele stemronde genoeg heeft.

http://www.worldcrunch.com/why-no-one-has-guts-challenge-putin/4359

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!