De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

20 jaar later… de Koude Oorlog is terug
Verkiezingen, Rusland, Protestbeweging, Fraude, Vladimir Poetin -

20 jaar later… de Koude Oorlog is terug

vrijdag 9 december 2011 18:59
Spread the love

In een van zijn meest bittere tirades van de voorbije jaren en exact 20 jaar na de implosie van de USSR, verwijt de Russische premier Vladimir Poetin Washington het signaal te hebben gegeven voor de ongewoon grote protesten die zich na de stembusslag van zondag voordeden in de Russische steden Moskou en Sint-Petersburg. Poetin beschuldigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton er van de protesten van vorige zondag te hebben aangemoedigd en gefinancierd. Volgens de Russische premier spenderen de Amerikanen ‘honderden miljoenen dollars’ om de Russische politiek te beïnvloeden met als enige doel een rivaliserende kernmacht te verzwakken.

Volgens verschillende waarnemers was er zondag verkiezingfraude alom, met mensen die verschillende keren gingen stemmen. In een kiesbureau in de hoofdstad Moskou werd zelfs een kantoorvoorzitter gesignaleerd die eigenhandig kiesbrieven zat in te vullen. Volgens de officiële uitslag behaalde Verenigd Rusland, de politieke partij van Poetin en Medvedev, net geen 50% van de stemmen, maar wist ze haar meerderheid in de Duma – het Russische parlement – te behouden met 238 van de 450 zetels.

Zo’n 8.000 mensen verzamelden daags na de verkiezingen in het centrum van Moskou waar ze leuzen tegen de president en de premier scandeerden. Minstens driehonderd betogers werden gearresteerd; ook in Sint-Petersburg werden 200 mensen opgepakt.

Clinton had in de uren nadat berichten over fraude begonnen te circuleren gezegd dat’ de Russische kiezers recht hebben op een onderzoek naar verkiezingsfraude en manipulatie.’

Volgens Viktor Kremenyuk van het US-Canada institute probeert een verzwakte Poetin binnen Rusland een platform van loyale volgers te creëren ‘voor wie het Westen de vijand was, is en blijft.’ ‘Zijn woorden waren voor binnenlands gebruik, maar vroeg of laat is het geduld van de Amerikanen op en zullen deze verbale aanvallen de Russisch-Amerikaanse betrekkingen verzuren.’

http://news.yahoo.com/putin-slams-clinton-encouraging-protesters-112554186.html

http://www.asiaone.com/News/AsiaOne%2BNews/World/Story/A1Story20111208-315227.html

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!