De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zorgt deze man voor de Russische versie van de Arabische Lente?
Verkiezingen, Rusland, Protestbeweging, Fraude, Alexei Navalny, Vladimir Poetin -

Zorgt deze man voor de Russische versie van de Arabische Lente?

donderdag 8 december 2011 10:12
Spread the love

n Rusland is blogger en anticorruptie-actievoerder Alexei Navalny veroordeeld tot 15 dagen gevangenisstraf voor ‘verzet tegen de politie”. Navalny werd opgepakt nadat demonstranten protesteerden tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag.  Volgens verschillende waarnemers was er verkiezingfraude alom, met mensen die verschillende keren gingen stemmen. In een kiesbureau in de hoofdstad Moskou werd zelfs een kantoorvoorzitter gesignaleerd die eigenhandig kiesbrieven zat in te vullen. Volgens de officiële uitslag behaalde Verenigd Rusland, de politieke partij van Poetin en Medvedev, net geen 50% van de stemmen, maar wist ze haar meerderheid in de Duma – het Russische parlement – te behouden met 238 van de 450 zetels.

De charismatische Navalny wordt beschouwd als de enige echte bedreiging voor het autocratische regime van Vladimir Poetin. Het was Navalny die de slogan ‘Dieven en bedriegers’ bedacht, die de demonstranten de voorbije dagen scandeerden tijdens hun manifestaties in het centrum van Moskou.

Politiek commentator Aleksey Venediktov van Ekho Moskvy radio noemde de arrestatie van Navalny een politieke vergissing, ‘die van hem een offline eerder dan een online leider zou maken.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft ondertussen gezegd dat de verkiezingsuitslag aan een grondig onderzoek moet worden onderworpen. Ook ex-president Mikhail Gorbachev riep op tot nieuwe verkiezingen. ‘Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat er overal fraude was. Die mensen negeren geeft een fout politiek signaal,’ zei hij tegenover het Russische persbureau Interfax.

Zo’n 8.000 mensen verzamelden daags na de verkiezingen in het centrum van Moskou waar ze leuzen tegen de president en de premier scandeerden. Minstens driehonderd betogers werden gearresteerd; ook in Sint-Petersburg werden 200 mensen opgepakt.

De 35-jarige Navalny – die advocaat van beroep is – lijkt op weg om de onbetwiste leider van de anti-Poetinbeweging te worden. Zijn blog heeft 60.000 lezers; zijn Twitteraccount 120.000 volgers.

Volgens de Washington Post  zou Navalny een aanbod van de kleinere Partij voor de Vrijheid van het Volk hebben afgeslagen om in maart tegen Poetin op te komen in de strijd voor het presidentschap, omdat hij ervan overtuigd is dat ook die stembusslag zal worden vervalst.

Navalny siert deze week de cover van de Russische versie van Esquire magazine, een eer die nooit eerder aan een Rus was voorbehouden. ‘Ik ben er al langer van overtuigd dat hij de meest interessante figuur in het huidige Russische politieke landschap is,’ aldus hoofdredacteur Dmitry Golubovsky. Time magazine noemde Navalny al eerder ‘Ruslands Erin Brokovich’ en in 2009 werd hij door zakenkrant Vedemosti uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar’.

Ruslandkenner Peter D’Hamecourt denkt dat het ‘merk’ Poetin snel met nieuwe populariteitsinjecties moet komen. ‘De weken voor de verkiezingen was hij ook al veel op de televisie te zien, maar dat heeft kennelijk ook niet gehol­pen. Het lijkt er op dat Poetins charisma niet meer voldoende is om de Russen achter hem te krijgen’, zegt hij in Metronieuws.

Toch is het einde van Poetin nog niet in zicht, aldus D’Hamecour, die ook vaak op de VRT te zien is: ‘Op korte termijn verwacht ik niet dat Poetin verdreven zal worden. Dat betekent dat hij gewoon tot president gekozen zal wor­den. Maar of hij die ambstermijn van zes jaar gaat haalt, is onze­ker.’

http://news.yahoo.com/mikhail-gorbachev-calls-vote-russia-120940655.html

http://navalny.ru/

http://www.washingtonpost.com/world/europe/russian-blogger-alexei-navalny-in-spotlight-after-arrest/2011/12/06/gIQA5tZPZO_story.html

http://www.themoscownews.com/politics/20111124/189229798.html

http://www.metronieuws.nl/nieuws/peter-d-hamecourt-poetin-die-blijft-wel/SrZklg!HUEJf2Zgc9oLU/

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!