De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eén van de vragen die mij bezighoudt…
Klimaat, Verantwoordelijkheid, Toekomst -

Eén van de vragen die mij bezighoudt…

dinsdag 5 juli 2011 09:59
Spread the love

… Is wat al de klimaatontkenners – en of je nu effectief zegt dat er niks verandert aan het klimaat, of je zegt niets en doet verder ook niets, maakt dat zoveel uit? – binnen x aantal jaar gaan zeggen.

“Sorry, we hebben ons vergist”?

Naomi Klein heeft een boek geschreven – Naomi Klein heeft wel meerdere boeken geschreven, maar nu heb ik t even over the shock doctrine – over ultra-kapitalisme en schokken. Met inbegrip van de rol van IMF; Ze legt de link naar theoriën over martelen, die mij misschien iets te ver gaat, maar de rest van haar verhaal dekt de lading – de niets ontziende honger naar geld en de gevolgen daarvan – meer dan behoorlijk.

Ik kan er maar aan toevoegen dat ik op een bepaalde manier een behoorlijk shitty leven leid: ofwel heb ik ongelijk, ofwel trek ik te donkere conclusies, en dan word ik al jaren gedreven door een toekomstbeeld dat veel te donker is. Wat bezwaarlijk een leuk gegeven is. Te meer omdat ik ervan doordrongen ben, tot in mijn diepste ben overtuigd dat de wat de wetenschap zegt, gecombineerd met een beetje mensenkennis – de mens als relatief denkend, korte termijndenker – de kans op dikke miserie onder de vorm van een behoorlijk ontwrichte wereld, heel reëel maakt.

De andere kant, waarbij ik gelijk heb, en er ons een behoorlijk verklote wereld staat te wachten… Wel, ja, dan heb ik gelijk. Joepie!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!