De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

België is al flink warmer geworden
België, Klimaat, Klimaatconferentie, Klimaatopwarming, VN-rapport, Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid -

België is al flink warmer geworden

zaterdag 19 november 2011 13:58
Spread the love

België ondervindt al duidelijk de gevolgen van de opwarming: de gemiddelde temperatuur in ons land ligt nu ruim 2 graden hoger dan 200 jaar geleden. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij VMM. Gevreesd wordt voor het steeds vaker voorkomen van extreme weersomstandigheden.
Uit het Milieurapport Vlaanderen (MIRA) van de VMM blijkt dat de gemiddelde jaartemperatuur in België flink gestegen is. Die stijging begon al aan het eind van de negentiende eeuw en versnelde nog halverwege de twintigste eeuw. Ondertussen is het in België gemiddeld 2,3 graden warmer dan 200 jaar geleden. De temperatuurstijging is het grootst in de zomer en de lente.

De klimaatverandering blijkt ook uit het feit dat de 16 warmste jaren sinds 1833 zich allemaal in de periode tussen 1989 en 2010 bevinden. Voorts neemt ook het aantal zomerse dagen toe, dagen met een maximumtemperatuur van meer dan 25 graden.

Naast warmer, wordt het in ons land ook natter. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag kent een langzame maar aanhoudende stijging, die zich enkel tijdens de winter aftekent.

Tot slot is ook het zeeniveau duidelijk gestegen. Vergeleken met 1970, lag het jaargemiddelde van het zeeniveau in 2010 al 103 mm hoger in Oostende, 115 mm hoger in Nieuwpoort en 133 mm hoger in Zeebrugge.

Vaker extremen

Door de klimaatverandering zullen er nog vaker hittegolven, zware regens en overstromingen komen. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Stormen en orkanen zullen ook sterker worden. Ook het aantal aardverschuivingen door het smelten van gletsjers en bevroren aarde zal toenemen.

Het VN-rapport vraagt om beschermende maatregelen tegen de weersextremen, zoals het bouwen van dammen en het beschermen van overstromingsgebieden.

Eind deze maand start de klimaatconferentie in Durban, waar maatregelen worden besproken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bron : De Morgen

take down
the paywall
steun ons nu!