De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Beste jaren van de euro liggen voor ons
Euro, Toekomst, Tiende verjaardag -

Beste jaren van de euro liggen voor ons

vrijdag 30 december 2011 12:49
Spread the love

Het lijkt of de toekomst van de euro er somber uitziet, maar de beste dagen van de munt liggen nog voor ons, schrijft de Duitse krant Die Welt, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de invoering van de eenheidsmunt in januari. Al voor de invoering zeiden diverse economen dat de munt tot mislukken gedoemd was. Nobelprijswinnaar Milton Friedman verwees naar de grote verschillen tussen de eurolanden en voorzag dat de munt het slechts enkele jaren zou uithouden.

Toch is de introductie van de euro een succes. De invoering was een zeer complexe operatie, waar de zone zonder kleerscheuren doorkwam. Maar door de huidige crisis verliezen de burgers het zicht op de vele voordelen die de gemeenschappelijke munt oplevert. zo werd de inflatie lager gehouden dan ten tijde van de D-mark en is de wisselkoers tegenover de dollar de laatste paar jaar erg gunstig geëvolueerd.tien

De grenzen van de eurozone zullen op middellange termijn veranderen. Het ziet er naar uit dat Griekenland niet over genoeg daadkracht beschikt om de gewenste hervormingen door te voeren. Voor de lidstaten is het niet langer taboe om de gedachte te accepteren dat landen de eurozone ook weer  kunnen verlaten. Het is dan ook beter om afscheid te nemen van een lidstaat dan om de regels telkens te versoepelen.

Ondertussen treden Oost-Europese landen toe tot de eurozone. Deze landen hebben zich aangepast aan de markteconomie. Als Zuid-Europese landen daar van leren, dan zal het crescendo gaan met de euro.

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article13784656/Der-Euro-hat-seine-besten-Jahre-noch-vor-sich.html

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!