De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

4 redenen waarom de markten hun geloof in de euro niet verliezen
Europa, Euro, Financiële markten, Dollar, Wirtschaftswunder -

4 redenen waarom de markten hun geloof in de euro niet verliezen

maandag 27 juni 2011 11:57
Spread the love

Hoewel de media hun lezers en kijkers dagelijks blijven bestoken met alle mogelijke horrorscenario’s omtrent het lot van de euro, doet de munt het in die omstandigheden uitstekend op de financiële markten. Eind vorige week noteerde de eenheidsmunt op 1,43 dollar, zo’n 8% hoger dan in januari. Ook tegen een korf van andere valuta’s nam de euro de voorbije maanden in waarde toe. Dat de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, de Fin Olli Rehn, vorige week de eurocrisis omschreef als ‘de ergste Europese crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’, heeft daar voorlopig weinig aan veranderd.
Daarvoor zijn vier redenen, schrijft The Economist:

1.Het Duitse Wirtschaftswunder heeft zich uitgebreid naar de noordelijke helft van Europa. De economie groeide in Europa in het eerste kwartaal met 0,8% of 3,4% op jaarbasis, wat beter is dan Amerika of het Verenigd Koninkrijk. De economische groeivoorspelling voor het Avondland is door het IMF ondertussen ook opgetrokken, terwijl die van de VS, Groot-Brittannië en Japan zijn verlaagd.
2. De Europese Centrale Bank trok in april de intrestvoet van 1% op naar 1,25%. Het ging om de eerste verhoging sinds mei 2009. Verwacht wordt dat er een nieuwe verhoging komt op 7 juli. Velen interpreteren deze verhoging als een poging om aan credibiliteit te winnen nadat zo vele compromissen moesten worden gesloten om noodlijdende lidstaten van het faillissement te redden.
3. De ongeloofwaardigheid van het Amerikaanse financiële beleid. Het gebrek aan een geloofwaardige fiscale strategie om het budgetprobleem aan te pakken en de nooit eindigende geschillen tussen beide politieke partijen over de aanpak van de Amerikaanse crisis.
4. De euro heeft een nieuwe bondgenoot en dat is China, dat de voorbije maanden zijn internationale reserves in euro’s eerder dan in dollars heeft geïnvesteerd.

Volgens consultant John Higgins van Capital Economics, zijn de markten niet langer bevreesd om een splitsingscenario voor de eurozone, want zelfs indien dat gebeuren zou, zou waarschijnlijk enkel Griekenland de eurozone verlaten. Mocht dat scenario zich voordoen dan zou dat de euro ongetwijfeld ten goede komen op lange termijn, maar een zware tol eisen op korte termijn. De euro blijft dus kwetsbaar zolang de Europese leiders er niet in slagen de indruk te wekken dat ze de schuldencrisis begrijpen.

http://www.economist.com/node/18866841?story_id=18866841

http://www.express.be/business/nl/economy/china-koopt-niet-langer-amerikaanse-dollars/147960.htm

http://www.express.be/business/nl/economy/de-systematische-onbekwamheid-van-onze-leiders-europas-globale-irrelevantie-wenkt/147924.htm

Bron : The Economist / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!