De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Ergste van de eurocrisis moet nog komen’
EU, Euro, Recessie, Eurocrisis, Coördinatie -

‘Ergste van de eurocrisis moet nog komen’

maandag 5 september 2011 12:47
Spread the love

Binnen de eurozone gedraagt elk land zich als een kleine open economie aan de rand van de wereld. Elk gaat er van uit dat zijn handelingen geen impact hebben op anderen, schrijft Wolfgang Munchau in de Financial Times. 

Het grootste probleem van de huidige eurozone is daarom dat elk reddingsplan uitgaat van economische groei. Maar die groei vertraagde tijdens de zomer en die vertraging lijkt enkel aan kracht te winnen. Bankleningen aan de privé-sector zijn de voorbij twee maanden gedaald; een index die de aankopen van bedrijven monitort wijst op een daling van de productieactiviteit in augustus. De reddingsplannen voor Griekenland zijn kansloos, want het land bevindt zich in een depressie; Italië vreest dat zijn besparingsplannen het land uiteindelijk in een recessie zullen storten. De kans dat de eurozone op dit moment alweer in recessie verkeert is daarom niet denkbeeldig.

Wanneer naast Griekenland, Portugal en Ierland, ook Frankrijk, Spanje, Italië hun economie zien krimpen is het resultaat een fiscale inkrimping van de ganse eurozone. En hoewel sommige van deze landen een fiscaal probleem hebben, heeft de eurozone als geheel dat niet. De schuldenratio ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is nog altijd lager dan die van de VS, het VK of Japan. Mocht de eurzone een paar jaar geleden al richting fiscale unie zijn opgeschoven dan zou de minister van Financiën nu al acties hebben kunnen ondernemen en coördineren. Maar het huidige systeem van ongecoördineerde politiek biedt enkel meer besparingen en meer kans op een zich uitbreidende recessie.

Zolang er geen fiscale unie is, rest lidstaten weing andere alternatieven dan onder elkaar wat te coördineren, besluit Munchau. Hij stelt voor dat landen als Duitsland, Nederland en Finland bepaalde fiscale stimuli introduceren om het effect van de besparingsplannen in het zuiden te compenseren.

Maar er wordt vandaag in de kakafonie van Europse hoofdsteden te weinig rekening gehouden met de dreiging van een nieuwe recessie. Mocht die er toch komen, dan dreigt de eurozone daarom rake klappen te incasseren, zonder daarop te zijn voorbereid. En wanneer dat gebeurt dreigt de eurocrisis een ware nachtmerrie te worden.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4cd8efda-d4cc-11e0-a7ac-00144feab49a.html#axzz1Wzz2qph7

Bron : Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!