De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De laatste werkdag van Papandreou en Berlusconi?
Euro, Schuldencrisis, Silvio Berlusconi, George Papandreou -

De laatste werkdag van Papandreou en Berlusconi?

vrijdag 4 november 2011 11:04
Spread the love

De Griekse premier George Papandreou is bereid zijn plannen voor een volksreferendum op te bergen indien er een regering van nationale eenheid komt. Maar of dat gebeurt is onduidelijk, want oppositieleider Samaras stuurt aan op nieuwe verkiezingen, nu ‘Papandreou Europa en de euro bijna om zeep heeft geholpen’ met zijn referendum-plan over het jongste reddingspakket voor Griekenland.

Voor Papandreou zijn nieuwe verkiezingen geen optie en kan alleen een eenheidsregering de rust brengen die nodig is om de zware hervormingen door te voeren.

Vanavond spreekt het parlement zich in een vertrouwensstemming uit over het voortbestaan van de regering Papandreou.

Ook in Rome wordt de situatie met het uur onduidelijker. De centrumrechtse PDL van Silvio Berlusconi lijkt zijn meerderheid in het Italiaanse parlement kwijt, nadat twee leden van Berlusconi’s partij overliepen naar de christendemocratische oppositiepartij UDC.

De kans dat Berlusconi de belofte aan zijn Europese partners dat hij alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om de schuldencrisis te lijf te gaan nog kan waarmaken, wordt zo sterk gehypothekeerd.

Volgens de krant De Tijd wil Europa het geloofwaardigheidprobleem van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi counteren door het land onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds te plaatsen. Berlusconi zou in zo’n IMF-schoonmoeder geen graten zien.

Italië heeft een totale staatsschuld van 1.900 miljard euro en moest gisteren 6,4 % rente betalen op staatsobligaties, een absoluut record.

Volgens de Financial Times (betaalde toegang) dringt nu ook de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti aan op het ontslag van Berlusconi: ‘Ik zeg je dat er op maandag een drama zal geschieden op de markten, indien jij, Silvio, op je stoel blijft zitten. Want het probleem voor Europa en de markten – en of dat juist is of niet laat ik in het midden – ben jij,’ zou Tremonti tegen zijn baas hebben gezegd.

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Europa_wil_Italie_onder_IMF_toezicht.9123361-3140.art?ckc=1

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!