De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Corona-verslaafd
Opinie - Kees Meerman

Corona-verslaafd

vrijdag 8 mei 2020 13:53
Spread the love

 

Ik probeerde gisteravond naar Het Journaal te kijken, maar gaf het op. In de aankondiging werd ‘t al duidelijk. Ook vandaag gaat het alleen maar over corona. Daarna keek ik naar Terzake. 2 gasten: corona, corona. Daarna de Afspraak. 4 Gasten: corona, corona, corona en corona. 

Is ‘t mogelijk om nog een beetje nieuws te krijgen? Of zijn we zo navelstaarderig en geobsedeerd geworden dat we alleen nog maar over corona kunnen praten? Een tv-avond dezer dagen is een hoogmis van angst, onheil, zelfmedelijden en beklag. Corona heeft z’n eigen talkshow op elke zender. Maar dan zijn we nog niet uitgepraat. Vierentwintig uur per dag gaat die ruis door. Alsof we geen seconde paniek mogen missen. 

Ik wil hier niemands verdriet, pijn of problemen minimaliseren die door het virus ontstaan zijn. Maar ik ben die angstcultuur zat en de bangmakerij waar de media zich momenteel aan schuldig maakt. ‘t Lijken wel verkiezingen. Dan worden we ook bang gemaakt voor dingen die uit proportie getrokken worden.

Al die angst die we de hele dag op ons afgevuurd krijgen is naar mijn mening veel schadelijker dan heel dat virus. Heel die corona-honger legt een nog veel ergere ziekte bloot; de epidemie van de angst. En die is zéér besmettelijk. Je loopt ‘m al op door tv te kijken of met een familielid te telefoneren. Zeer veel mensen zijn ermee besmet.

En dan zijn er nog de corona-verslaafden. Niet dat ze corona hebben. Ze hebben het erover. Ze staan ermee op en ze gaan ermee naar bed. Zoals ze een paar maanden eerder de sneeuwhoogtes checkten voor hun nakende ski-vakantie: ‘Is er al gevallen?’, zo checken ze nu de corona-cijfers: ‘zijn er al gevallen?’ Zijn er al nieuwe gevallen gevallen en hoeveel? En dan onze cijfers vergelijken met die van het buitenland, bij gebrek aan sportuitslagen. Wie staat er bovenaan? Wie degradeert er? Het is een wonder dat er nog niet op gewed kan worden.

Is er al een praatgroep voor corona-verslaafden en kunnen we daar aub een item op ‘t journaal aan wijden? Met graag relevante getuigenissen van de buren van de verslaafde en de bomma van de verslaafde en de bomma van de collega van de verslaafde. Mensen zullen moeten gaan afkicken van hun corona-verslaving, al ben ik er zeker van dat de media u, wanneer ze maar kan, een bloederig bot zal toewerpen om op te kauwen of te sabbelen. 

Ja, het journaal en de media hebben een grote rol gespeeld in het handhaven van de lockdown. En goed gedaan. Echt. Maar stop die genante obsessie en bangmelkerij. Hou op mensen te betuttelen.

En behoud uw waardigheid.

 

Dankuwel.

Kees Meerman

Antwerpen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!